Taxiprotest leidt tot charges ME

Taxichauffeurs hebben woensdagavond in Amsterdam het politiebureau aan de Warmoesstraat bestormd. De ME voerde charges uit en verrichtte zeker zestien arrestaties....

Rond de driehonderd taxichauffeurs uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gingen woensdagavond in de hoofdstad de straat op. De politie nam vijf taxi's in beslag, waarin knuppels en traangas waren aangetroffen. Tijdens een ongecoördineerde protesttocht door de stad, onder meer langs het hoofdbureau van politie, werden nog diverse arrestaties verricht, vooral wegens geweldpleging of obstructie. Laat op de avond kwam het op het Damrak opnieuw tot ongeregeldheden, waarbij de ME charges uitvoerde en waterkanonnen inzette.

De politie arresteerde woensdagochtend vroeg zes taxichauffeurs, die een gewelddadige actie zouden voorbereiden. De zes worden verdacht van opruiing, het maken van plannen om autobussen in brand te steken, het voorbereiden van openlijke geweldpleging en zware mishandeling met voorbedachten rade. Hun wordt deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd, het omstreden artikel 140.

In het begin van de avond plukte de politie chauffeurs uit Rotterdam bij de RAI van de weg. Hun auto's werden doorzocht. In Den Haag en Utrecht verhinderde de politie dat chauffeurs met hun auto's naar Amsterdam zouden trekken. Zij namen de trein.

Rond acht uur 's avonds verzamelden enkele honderden chauffeurs zich voor het Centraal Station in Amsterdam. De groep trok naar de Warmoesstraat. Daar bestormden de chauffeurs het politiebureau, omdat ze meenden dat daar een van de gearresteerde collega's werd vastgehouden.

Maandag waren onder Amsterdamse, Haagse en Rotterdamse taxichauffeurs pamfletten verspreid met de oproep om woensdagavond actie te voeren. Doel was om 'met de knuppel' de concurrenten TaxiDirect en Taxi 3000 te lijf te gaan. Deze maken gebruik van de nieuwe taxiwet die de branche dereguleert. Tot voor kort was Taxicentrale Amsterdam (TCA) monopolist.

Tot de arrestanten behoort de voorzitter van het zogeheten straatoverleg in Amsterdam. Hij is voor beleidszaken de verbindingsman tussen de taxichauffeurs en de leiding van de TCA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden