Tarte tatin van (kwee)peren

Marcus Huibers is ziek. Wat hij heeft? Dat vraag je niet aan een heer van stand, maar ik kan wel taart voor hem bakken. Met kweeperen. Daar kom ik namelijk in om. Nou ja, kwám, want intussen heb ik er twee restaurants, drie Volkskeukenlezers, mezelf en diverse vrienden blij mee gemaakt. Kweepeerstruiken baren zo uitbundig, dat je zou denken dat supermarkten wel een kweepeerschap zouden hebben. Maar nee: je moet ze zoeken, bij goede groenten- en natuurwinkels, islamitische winkels of bij 'landgoedtuinen'.

© THINKSTOCK

Ingrediënten

Voor 6 personen:
5-6 grote rijpe kweeperen
60 g boter
scheut citroensap
160 g kristalsuiker
2 theel. kaneel
5 plakjes roomboterbladerdeeg
bloem 1
goed ingevette lage bakvorm (24-26 cm)
Het is de moeite waard. Rijpe kweeperen - dan zijn ze geel - geuren namelijk als een romantisch feestje, maar je kunt ze rauw niet eten: zuur. Wrang. Stoven moet je ze, in witte wijn bijvoorbeeld, of met appels voor paradijselijke appelmoes. Kweepartjes veranderen sudderlapjes in wildragout. Maar je kunt er ook fantastische 'omkeertaart' van maken. Lekker snel, met bladerdeeg: direct eten, anders wordt de korst slap. Morgen de versie met bros korstdeeg, voor gevorderden. En met stoofperen, als je kweepeerloos bent.

Zet een bak met water en citroensap klaar. Was bij mooie gladde kweeperen het 'vachtje' eraf en gebruik ze met schil. Of, als de peren wat gehavend zijn, schil ze met een dunschiller. Daarna klokhuizen eruit en de peren boven het citroenwater in schijfjes snijden: gebruik een scherp stevig mes, want kwee-peren zijn knoerthard. Smelt de boter op laag vuur in een braadpan. Dan suiker erdoor roeren tot je een grove suikerstroop hebt. Laat intussen de kweepeerplakjes uitlekken in een zeef. Doe ze in één keer bij de suikerstroop (spat!), kaneel erbij, en schep de peren op hoog vuur 6-8 minuten om tot ze beetgaar zijn, het vocht is gekaramelliseerd en grotendeels verdampt. Verdeel de peerpartjes met de karamelstroop over de taartvorm en laat afkoelen.

Verwarm de oven tot 200 °C. Laat het bladerdeeg ontdooien, verwijder de plastic velletjes en leg de deegplakjes op elkaar. Rol uit op een schoon, flink bebloemd aanrecht, tot een lap ca. 4 centimeter groter dan de taartvorm. Snijd mooi rond bij, leg het deeg over de peren en druk rondom de randjes naar beneden. Bak de taart in 20-25 minuten knapperig. Laat 8-10 minuten afkoelen, leg een platte schaal op de vorm, draai samen en laat de taart op de schaal glijden. Slagroom erbij!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden