Tandvleestandpasta

Nóg ligt de tandpasta Meridol als een soort muurbloempje op de schappen van de supermarkt, als het daar al te koop is....

Broer Scholtens

Gaba, onderdeel van Johnson & Johnson, is in Duitsland en Zwitserland tandpastamarktleider, vooral dankzij het succesnummer Elmex. In die landen staat Meridol in de categorie tandvlees verzorgende producten - waar een groeiende vraag naar is - eveneens op één. In Nederland is Gaba een kleintje ten opzichte van Prodent, Zendium en Colgate. Het bedrijf heeft hier niet meer dan 10 procent van de tandpastamarkt, en dat volledig dankzij Elmex. De grote medicinale tandpasta's in Nederland - enkele guldens duurder dan gewone fluorhoudende - zijn Colgate Total en Parodontax.

De geringe marktpositie van Meridol heeft ongetwijfeld iets te maken met de tumultueuze introductie in 1995 in Nederland. Gaba moest toen onder druk van de rechter - een kort geding was aangespannen door de concurrenten Prodent en Zendium - rectificeren. Het bedrijf kon de claim dat poetsen met Meridol aangetast tandvlees zou regenereren, veelvuldig verkondigd op de STER, niet hard maken.

Gaba acht het nu tijd voor een nieuw offensief. Meridol heeft iets specifieks, meent het bedrijf, daar moet dus belangstelling voor zijn. De werkzame stof in Meridol is tinfluoride, dat echter in een waterige oplossing uit elkaar valt. Inkapselen in een andere stof, aminfluoride, bekend van Elmex, voorkomt dat.

De claims zijn nu: vermindert bestaande plak, inactiveert plak, pakt tandvlees vretende bacteriën aan met als uiteindelijk resultaat dat Meridol tandvleesontstekingen reduceert, stelt Gaba. Er is in het verleden heel wat uitgezocht over de effecten van tinfluoride. Uit nogal wat onderzoeken blijkt dat Meridol werkzaam is, maar er zijn er ook zonder een duidelijk resultaat.

Tandpasta-experts raken daar niet echt door in verwarring, de grote lijnen liggen tenslotte vast. Het maakt eigenlijk niet uit met welke fluorhoudende tandpasta er wordt gepoetst, áls er maar mee wordt gepoetst. De borstel verwijdert de plak op de tanden, en dat is het belangrijkste. Plakbacteriën produceren immers zuur.

En als er vervolgens ook nog met enige regelmaat wordt geflost - of met een tandenstoker wordt gewerkt - om bacterieplak en voedselresten tussen de tanden en kiezen weg te halen, is het maximale effect al bijna bereikt. De keuze van de tandpasta, vermoedelijk het meest ingegeven door de smaak, is vervolgens een verre afgeleide.

Een tandpasta met tinfluoride lijkt licht in het voordeel ten opzichte van een gewone, fluorhoudende pasta of een medicinale waaraan als anti-bacterieel middel triclosan is toegevoegd, zoals in Colgate Total. Beide stoffen, tinfluoride en triclosan, remmen plakvorming; bacteriegroei krijgt bij hen wat minder kans. Meridol (tinfluoride) doet dat ietsje beter, zodat bij gebruik daarvan ontsteking en bloeding van tandvlees wat minder voorkomen. En er blijkt ook wat minder last te zijn van een slechte adem.

De nieuwe Meridol-tandpasta zou ook cariës, gaatjesvorming dus, verminderen, ook al zijn niet alle studies daar eenduidig over. Bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) zijn ze dat nog eens aan het uitzoeken, in opdracht van Gaba. Ogenschijnlijk is er geen significant voordeel, is de eerste indruk. ACTA gaat nu kijken naar wat Meridol doet tussen de tanden; of de tandpasta daar zuurvorming remt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden