Taliban-kopstuk schrijft brief aan Malala: Kom terug naar Pakistan

Een kopstuk van de Pakistaanse Taliban heeft een brief geschreven naar Malala Yousafzai, de kinderrechtenactiviste die vorig jaar neergeschoten werd door de terroristische organisatie.

Annelies De Becker
Malala vlak na haar toespraak voor de Verenigde Naties op vrijdag. Beeld getty
Malala vlak na haar toespraak voor de Verenigde Naties op vrijdag.Beeld getty

In de vier pagina's lange brief, die in handen kwam van de Britse krant The Daily Telegraph, beschrijft Adnan Rasheed zijn verbijstering toen hij hoorde dat de vijftienjarige vorig jaar neergeschoten was. Hij beweert dat hij haar had willen waarschuwen te stoppen met de Taliban te bekritiseren.

'Provocerende schrijfsels'
'Ik was gechoqueerd toen je aangevallen werd', schrijft hij in de brief. 'Ik wilde dat dat nooit gebeurd was en dat ik je op voorhand gewaarschuwd had.' Rasheed benadrukt dat de Taliban haar niet neergeschoten hebben vanwege haar strijd voor onderwijs voor meisjes.

'De Taliban geloven dat je doelbewust een lastercampagne tegen hen aan het voeren was om hun pogingen om een Islamistisch systeem in de Swatregio te creëren kapot te maken', zegt Rasheed. 'Jouw schrijfsels waren provocerend. Je hebt in je toespraak gezegd dat de pen machtiger is dan het zwaard. Ze hebben je aangevallen voor je zwaard, niet voor je boeken of je school.'

Adnan Rasheed is een van de meest beruchte Pakistaanse terroristen. Hij zat gevangen voor een moordcomplot op de voormalige president Pervez Mussharraf, maar kon vorig jaar ontsnappen uit de gevangenis.

Slaven
Rasheed benadrukte in de brief - die hij overigens in eigen naam schreef - dat de Taliban niet tegen onderwijs is, maar wel tegen een onderwijssysteem dat Pakistanen zou veranderen in slaven en geen ruimte biedt voor de Islam. 'Waarom willen zij alle mensen 'Engels' maken? Omdat Britten trouwe supporters en slaven van de Joden zijn.'

'Ik vraag me af, en antwoord me alsjeblieft eerlijk, of er zoveel aandacht voor je medische toestand zou zijn als je gewond geraakt zou zijn bij een drone-aanval van de Amerikaanse CIA. Zou je dan ook 'dochter van de natie' worden genoemd? Zouden de media dan evenveel heisa maken?'

'Kom studeren'
De brief eindigt met een uitnodiging om terug te keren naar Pakistan - Malala woont al maanden in Groot-Brittannië - en om de cultuur van de Islam en van haar eigen volk te omarmen. 'Kom studeren, kom het boek van Allah leren, gebruik je pen in functie van de Islam en onthul de samenzwering van de kleine elite die de hele mensheid wil onderwerpen aan zijn boosaardige agenda in naam van een nieuwe wereldorde.'

De Pakistaanse Malala werd in oktober 2012 op haar schoolbus doelbewust neergeschoten door een Talibanstrijder. Het toen vijftienjarige meisje raakte zwaargewond door kogels in haar hoofd en in haar nek. Zelfs nadat ze in het ziekenhuis werd opgenomen, dreigden de taliban er nog altijd mee haar te zullen doden. Malala werd overgevlogen naar Groot-Brittannië voor verdere operaties en woont daar momenteel nog altijd.

'Eén pen, één boek'
Ze is uitgegroeid tot het symbool van de campagne om meer meisjes op de schoolbanken te krijgen. Vorige week sprak Malala de Verenigde Naties toe. 'Eén kind, één leerkracht, één pen en één boek kunnen de wereld veranderen. Onderwijs is de enige oplossing', zei ze toen. Malala zal dit jaar waarschijnlijk genomineerd worden voor een Nobelpijs voor de Vrede.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden