Taiwanese kaassnack

Ik moet naar de night market. Dat zegt iedereen die ook maar iets met Taiwan te maken heeft gehad en evenveel houdt van shoppen als van culinaire curiositeiten. Al is het alleen al om de beruchte stinky tofu, een echte straatsnack waar je, zoals dat heet, van moet leren houden.

© getty

Ingrediënten

Voor 2 personen:
2 grote aardappelen
2 gekookte eieren, gepeld in stukjes
1/2 blikje maïs, uitgelekt
1/2 blikje ananas, uitgelekt, in stukjes
100 gr gekookte broccoli, in stukjes
100 gr geraspte kaas
40 gr boter
40 gr bloem
scheutje witte wijn
3 dl groentebouillon (of melk)
peper, nootmuskaat
Vegetariërs kunnen opgelucht ademhalen, want deze tofu is geprepareerd in een bad van gefermenteerde melk, vlees, groente en in sommige gevallen ook garnalen. Je ruikt kraampjes op afstand, stel er maar iets bij voor als een verrotte kaasstal.

Mijn avond kan alvast niet meer stuk als ik een wagentje zie waar ze ook werkelijk iets met kaassaus doen. Niets is zo geweldig als Aziaten die hun eigen variant op westers eten maken, zeker in Taiwan, dat een naam heeft hoog te houden als dé culinaire melting pot van Azië.

Goed, je kunt - met enig cultuurrelativisme - ook zeggen dat kaasfondue een behoorlijk vreemde uitvinding is. Iemand die niet is opgegroeid in een kaasland, zal daar toch best raar naar staan te kijken. Even goed is voor iemand die wel is opgegroeid in een kaasland deze Taiwanese kaassnack een complete cultuurshock. Een in de schil gefrituurde aardappel wordt in de lengte doormidden gesneden en in een plastic bakje gelegd, en vervolgens belegd met stukjes gekookt ei, maïs, ananas, ham en stukjes gekookte broccoli. Het geheel wordt zo rijkelijk overgoten met kaassaus dat je niet kunt bewegen zonder bloedhete saus over je handen of kleren te gieten. Lekker? Mwah, met een klassieke saus op basis van bloem en boter smaakt ie vast beter.

Zorg voor kleine ovenschaaltjes waar 1 aardappel in past. Boen de aardappelen schoon en kook ze gaar in de schil. Snijd ze open en leg ze in de schaaltjes. Leg er stukjes ei, maïs, ananas en broccoli op. Laat in een pan de boter zachtjes smelten, roer de bloem erdoor. Laat het mengsel even doorwarmen. Zet het vuur laag en roer scheutje voor scheutje eerst een beetje wijn erdoor en dan bouillon. Roer er de kaas door, zet het vuur iets hoger (maar laat de saus niet koken), wacht tot de kaas gesmolten is, breng de saus op smaak met wat peper en nootmuskaat. Giet de saus over de bakjes en zet deze een minuut of 10 in een voorverwarmde oven (180 graden). Eet er sla bij of andere groente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden