Synode van Dordrecht met eigen glossy 'helemaal van deze tijd'

Even leek de rust teruggekeerd na de Synode van Dordrecht: na reformatie, versplintering en godsdiensttwisten werd in 1618 één Nederlandse kerk opgezet. Maar die kerk verkruimelde als oud avondmaalsbrood. Daar moet verandering in komen: dit weekend spreken vertegenwoordigers van de tientallen christelijke geloofsgemeenschappen van Nederland weer over eenwording.

De tweedaagse Grote Synode in 2010. Beeld anp

De vergadering, bijeengeroepen door de Protestantse Kerken Nederland (PKN) heeft net als toen plaats in de Grote Kerk van Dordrecht. Verder is de bijeenkomst helemaal van deze tijd, zegt voorzitter ds. Gerrit de Fijter. Er is zelfs een glossy. Alle vijfhonderd bezoekers van de Synode krijgen de dordt mee.

'Luchtige quiz'
Naast artikelen als 'Wie één wil zijn, moet pijn lijden' is er ruimte voor een luchtige quiz met weetjes over de Synode van 1618. Daarin wordt gememoreerd dat de Remonstranten het onderspit dolven in het theologisch geschil en in boerenkarren het land uit werden gejaagd.

De pijn van dat soort geschiedenissen is niet te onderschatten. Drie jaar geleden wilde de Remonstrantse Broederschap niets met de PKN te maken hebben. 'Maar nu willen ze graag participeren om het wederzijds vertrouwen terug te vinden', aldus De Fijter.

Want daar draait de kerkvergadering om: vertrouwen. Uit een enquête die de PKN uitschreef bleek dat maar liefst 91 procent van de geïnterviewde christenen zich 'een beetje schaamt' voor de verdeeldheid in de kerk.

Eén credotekst
Er is voor de synode van 2013 één credotekst opgesteld, gebaseerd op een credo van de eerste christenen. Voor De Fijter is dat nog maar een eerste stap. Het is zijn droom dat op het 400-jarig jubileum van de Synode 'alle kerken bij elkaar komen, met een machtiging van hun achterban, om samen te smelten tot één geloof'.

De verschillen liggen nog gevoelig. De Jehovah's getuigen konden zich in het Credo niet vinden en haakten af. De Aziatische en Afrikaanse migrantenkerken in Nederland zijn echter wel van de partij. Ook kardinaal Simonis en de Oud-Katholieke aartsbisschop Joris Vercammen zijn aanwezig als waarnemer. 'Eerst maar ons huishouden aan kant krijgen', zegt De Fijter, 'dan kunnen we als één protestants geloof in gesprek met de katholieken'.

Cover van de glossy bij de Nationale Synode 2013 in Dordrecht. Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.