Suiker-porno

Waarom kijken er wekelijks 1,7 miljoen mensen naar Heel Holland Bakt? Het is mierzoet escapisme, even ongestoord zondigen.

Beeld beeld Deborah van der Schaaf & Aad Hoogendoorn

De finale van heel holland bakt is aanstaande en ik weet niet zo goed hoe we straks verder moeten zonder die zondagavonden gevuld met Martine Bijl, verminkte Parijse soezen en drielagerige chocolade-infarcten. Ik ben niet de enige Nederlander die worstelt met deze aanstaande leegte. Elke zondagavond kijken zo'n 1,7 miljoen mensen naar het programma waarin tien amateurbakkers strijden om de titel Beste Thuisbakker van Nederland.


1,7 miljoen mensen kijken naar een traag, tuttig programma dat wordt opgenomen in een Midsomer Murders-achtige omgeving en met als grootste problemen 'ongaar deeg' en 'het missen van een zuurtje'.


Die kijkers zijn echt niet allemaal enorm gepassioneerde taartversierders. Aan de reacties op Twitter te zien, trekt Heel Holland Bakt vooral kijkers die zelf wanhopen boven het recept voor een worteltaart. Ik ben ook zo'n kijker. Maar waarom? Wat maakt dit programma zo perfect, ook al zal ik nooit kunnen wat Beth, Jacques en Menno kunnen? Drie redenen.

Beeld beeld Deborah van der Schaaf & Aad Hoogendoorn

De kandidaten kunnen écht iets

Anno 2014 is bakken niet meer iets van de écht getalenteerden. Iedere man of vrouw met een oven en een beetje verstand kan een cupcake in elkaar flansen. En als het bakken niet helemaal lukt, liggen de supermarkten vol met decoratiemateriaal waarmee je kunt verdoezelen dat je baksels ruiken naar een crematorium.


Een beetje bakken kunnen we dus allemaal. Een kwarktaart in de koelkast zetten is geen raketwetenschap. Maar bij Heel Holland Bakt kom je niet weg met een kwarktaart. Wat men daar doet, is universitair bakken. Daar maken ze taarten waar de Dr. Oetker-slappeling nog nooit van heeft gehoord. Wat is in vredesnaam een 'polonaise'? En een coulibiac? Het klinkt als de doktersterm voor een darmbacterie maar het is een soort Russische pastei. En de kandidaten weten dat gewoon!


Bij het kijken naar Heel Holland Bakt voel je je al snel dom. Want wat deed je laatst nog stoer over je zelfgebakken brownies. Uit een pakje. Hoe trots was je toen, terwijl deze bakkers zonder aanbranden een chocoladetaart van drie verdiepingen maken en voor elke verdieping een andere vulling verzinnen.

Martine bijl rocks your world

Heel Holland Bakt is een remake van The Great British Bake Off van de BBC, waar presentatoren Mel en Sue de good cop, bad cop-tactiek volgen. Maar onze Nederlandse presentatrice, Martine Bijl, heeft geen partner nodig. Soms geeft ze de kandidaten die tot hun enkels in het beslag staan een bemoedigend klopje op de schouder. Soms kijkt ze theatraal de camera in en roept ze dat het allemaal een dráma is. Martine heeft humor, flair en sarcasme. Martine máákt de sfeer: zij zorgt ervoor dat er serieus wordt gebakken, maar doet vervolgens niet alsof de wereldvrede van een stel tompoucen afhangt. Daar kunnen veel talentenjachtpresentatoren nog wat van leren.

Het is gewoon suikerporno

Je bent een Omroep MAX-lid. Vroeger bakte je de gehaktballen in een pakje boter. Verstopte je de witlof onder een enorme laag kaassaus. En bakte je elk weekend een marmercake die op maandag altijd op was. Maar nu ben je een zestiger. Toen je laatst op controle was bij de huisarts, keek die nogal ongerust naar je cholesterolwaarden en riep hij dat, als je zo blijft uitdijen, je over een jaar of vijf twee kunstknieën kunt aanschaffen.


Dus staat er een hometrainer in de garage, drink je gore drankjes die je darmflora op orde moeten houden en eet je alles light.


Nooit meer roomboter. Nooit meer een slagroomschnitt op tafel zetten, om die vervolgens in één keer in je mond te schuiven. Nooit meer die zalige suikerpiek na het eten van een doos chocolade zeevruchten.


Voor deze mensen is Heel Holland Bakt pure porno. Al dat marsepein. Al die chocola. Al die boter. Van het kijken naar die creaties krijg je al een milde vaatvernauwing. De kandidaten maken dingen waarmee je mensen met suikerziekte knock-out kunt slaan.


Voor de superfood-aanhangers is Heel Holland Bakt eenzelfde soort toevluchtsoord. Voor al die mannen en vrouwen die panisch meedoen aan rauw en biologisch en glutenvrij is kijken naar Heel Holland Bakt spijbelen. Even geen calorieën tellen. Even niet denken aan die bak havermout die morgenochtend weer als een kom lauwe specie op de ontbijttafel staat. Je even niet afvragen of je vandaag wel genoeg chia-zaden hebt binnengekregen. Bij Heel Holland Bakt doen ze namelijk niet aan superfoods. Alleen maar aan food waarvan je supervet wordt. En niemand verontschuldigt zich ervoor. Het is troostrijk om te merken dat er nog altijd een wereld bestaat waarin zoetstoffen geen zonde zijn. Een wereld waar je gewoon mag genieten van ongezond voedsel. We hebben het nódig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden