Eeuwig levenJan Hessing (1937-2020)

Succesvol groenteverwerker Jan Hessing bleef het liefst ‘gewoon’ aan de lopende band staan

Hij bouwde een miljoenenbedrijf op, maar bleef altijd in zijn vertrouwde huis in Zuid-Scharwoude wonen. Groentesnijder Jan Hessing bleef tot het einde doorwerken tussen de werknemers. 

Jan Hessing (1937-2020)
 Beeld
Jan Hessing (1937-2020)

Hij bleef even pretentieloos als de miljoenen klanten van McDonald’s die zijn plakjes komkommer en tomaten nuttigden in de beroemde Big Mac.

Jan Hessing, die een miljoenenbedrijf opbouwde, woonde nog altijd in hetzelfde huis aan de Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude, even boven Alkmaar, dat hij zestig jaar geleden kocht. Hij hoefde geen villa of penthouse.

Hij bleef het liefste het oude handwerk doen: groente snijden aan de lopende band. ‘Daarnaast leverde hij elke week namens de Voedselbank bij veertig adressen in de omgeving pakketten’, aldus zijn zoon Frank Hessing. Samen met zijn twee broers leidt hij groenteverwerker Hessing (300 miljoen euro omzet, 2500 werknemers) dat nu gevestigd is in Zwaagdijk in het oosten van Noord-Holland.

Jan Hessing had tot zijn 58ste jaar geen rijbewijs, laat staan dat hij een auto met chauffeur wilde. Toen het bedrijf naar Zwaagdijk ging, moest hij alsnog zijn rijbewijs halen, want dat was te ver op de fiets. Hij wilde doorgaan – het liefst tussen de werknemers aan de lopende band. Soms ging zijn solidariteit met de werknemers zo ver dat hij samen met hen optrok tegen de directie: zijn drie zoons en dochter (zij zit niet meer in het bedrijf) die het bedrijf hadden overgenomen.

Daarnaast organiseerde hij de distributie van 25 duizend pakketten die Hessing dagelijks ter beschikking stelt aan de Voedselbanken. Het bedrijf houdt nu eenmaal veel groente en fruit over dat niet kan worden bewaard.

‘Hij heeft maar vijf dagen in zijn leven niet gewerkt. Dat waren de laatste vijf dagen voor zijn dood’, vertelt Frank Hessing. Hij overleed op 15 april.

Hessing werd geboren in een katholiek gezin van zeven kinderen in Zuid-Scharwoude. Hij was beslist geen zondagskind. Zijn vader was binnenvisser, zoals dat heette. Hij ving paling in het duizendeilandenrijk in Langedijk, waar tussen de akkers met kool en andere groenten vele sloten waren. Frans Hessing: ‘Het was na de oorlog het meest armetierige beroep van Nederland. Niettemin wilde mijn vader dat gaan doen. Maar hij kreeg geen visvergunning. Toen ging hij zelf maar kool telen.’

In 1968 zag hij bij een bezoek aan een bedrijf in Leiden dat daar kool gesneden werd. ‘Meteen besloot hij ook zoiets te doen. Hij kocht een machine en ging zijn huisgroente snijden. Hij bracht die met de fiets naar de veiling in Broek op Langedijk. Tussenhandelaren verkochten ze door aan supermarkten.

Het moment was perfect getimed. Vrouwen gingen steeds vaker werken. Gezinnen werden kleiner. In plaats van een hele kool of peen te kopen en die zelf versnijden – vroeger gingen de resten naar de kippen en varkens, die ook steeds minder mensen hadden – kochten ze kleine porties op maat.

De zaak groeide en eind jaren zeventig had Hessing al drie bedrijven in Zuid-Scharwoude. Maar concurrenten doken op en begin jaren tachtig had hij het even moeilijk. ‘Net op dat moment kon hij een concurrent opkopen in Alkmaar en de productie op één plek concentreren. Nu was hij weer concurrerend.’ Uiteindelijk kon hij een gezond bedrijf overdragen aan zijn kinderen die het in 1992 verplaatsten naar Zwaagdijk.

Hij hoefde geen directeur meer te zijn en eigenlijk slaakte hij een zucht van verplichting. Er zijn vele producten en vele klanten bijgekomen. Hessing werd een van de leveranciers van McDonald’s in Nederland, Duitsland en Denemarken. Zijn zoon zegt dat ‘de mentaliteit, het doorzettingsvermogen en de ondernemerszin’ nog altijd in de genen van het bedrijf zitten’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden