Studentencorps krijgt forse boete wegens mishandeling van oud-lid

De kantonrechter heeft de Amsterdamse studentenvereniging ASC/AVSV (het 'corps') veroordeeld tot het betalen van 2750 gulden schadevergoeding aan een ex-lid dat meermalen door commissarissen (ordebewaarders) is gemolesteerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De incidenten waarvan het nu dertigjarige ex-lid L. Jurgens slachtoffer werd, dateren uit de jaren 1992-1996. Het eerste voorval deed zich voor toen Jurgens een commissaris aanprak op diens luidruchtige gedrag.

'Ik werd tegen de grond gewerkt, waarna een kereltje op mijn rug ging zitten en mijn armen vasthield', aldus het slachtoffer in het universiteitsblad Folia. 'De stomdronken commissaris bukte, en begon me in mijn gezicht te meppen waardoor mijn neus brak.'

Jurgens heeft van het incident geen aangifte gedaan bij de politie omdat hem werd verzekerd dat naar een 'interne oplossing' zou worden gezocht. Die bestond hieruit dat de daders werden berispt, en hun slachtoffer twee weken werd geschorst.

In januari 1994 vervoegde Jurgens zich opnieuw met hoofdwonden bij een arts nadat hij zonder enige reden door een commissaris in zijn gezicht was geslagen. Jurgens werd opnieuw voor enige tijd geschorst, omdat hij zich luidruchtig over de gang van zaken had beklaagd. Het derde incident, dat leidde tot een gescheurde neus en een blauw oog, deed zich voor toen Jurgens zich in december 1996 met zijn fiets toegang wilde verschaffen tot een stalling die ter gelegenheid van een feest tijdelijk een andere bestemming had gekregen. Het slachtoffer werd bovendien wegens 'agressief gedrag' drie weken geschorst.

Omdat Jurgens bij herhaling is gemolesteerd door functionarissen van het ASC, heeft de kantonrechter niet de betrokken leden, maar de vereniging aansprakelijk gesteld.

De senaat van het ASC overweegt tegen de uitspraak in beroep te gaan. Volgens assessor (bestuurslid) T. de Haas doet de getuigenis van Jurgens geen recht aan het 'systeem van rechtshandhaving' zoals dat in de vereniging tot vrijwel ieders tevredenheid functioneert.

'Hij heeft er kennelijk geen voldoening in kunnen vinden. Maar het gebeurt eigenlijk nooit dat een lid met klachten naar de rechter stapt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden