Stortvloed aan alimentatiezaken verwacht

Voor honderdduizend Nederlanders die alimentatie betalen wordt het leven simpeler, is de bedoeling. Maar ontstaan er geen ruzies als de ontvangers fiks inleveren?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vanaf 1 januari dreigt een stortvloed aan rechtszaken tussen gescheiden ouders over de alimentatie voor hun kinderen. Familierechtadvocaten, fiscaal adviseurs en andere alimentatiedeskundigen waarschuwen dat de veranderingen in de kindregelingen in het nieuwe jaar de dikwijls met veel moeite bewaarde vrede tussen ex-partners zal versjteren. Ouders gaan er volgend jaar soms tot wel honderden euro's per maand op achteruit, en kunnen compensatie in der minne regelen met hun ex-partner, maar als dat niet lukt rest een gang naar de rechter.

Door het aantal kindregelingen per 1 januari terug te brengen van elf naar vier wil het kabinet het systeem overzichtelijker maken voor de minstens honderdduizend Nederlanders die kinderalimentatie betalen, iets wat vrijwel alle deskundigen toejuichen. 'De vereenvoudiging helpt ouders om de juiste boom in het woud aan regelingen te vinden', zegt bijvoorbeeld Leo de Bakker, voorzitter van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, dat jaarlijks door 13 duizend ouders wordt ingeschakeld om de gestokte alimentatiebetaling van ex-partners weer op gang te brengen.

'Maar als je bedenkt dat wij met de huidige kindregelingen al 13 duizend aanvragen per jaar krijgen van ouders met alimentatieproblemen, kun je op je vingers natellen dat straks een grote groep ouders er niet met elkaar uitkomen als een van de ex-partners, vaak de moeder, er bijvoorbeeld opeens 200 euro per maand op achteruitgaat. Dat betekent werk aan de winkel voor advocaten, terwijl ouders dat juist zouden moeten willen voorkomen.'

Kindgebonden budget

Ook advocaat Hanneke Moons waarschuwt voor een hausse aan alimentatierechtszaken. Een belangrijke splijtzwam tussen alimentatiebetalers en -ontvangers zouden weleens het kindgebonden budget en de 'alleenstaande ouderkop' kunnen vormen. De laatste is een extra toeslag voor alleenstaande ouders.

Volgens een recent standpunt van de 'Expertgroep Alimentatienormen', een belangrijke werkgroep van familierechters die aanbevelingen doet aan de rechterlijke macht over juridische consequenties van wetten, moet het kindgebonden budget, inclusief de alleenstaande ouderkop, in mindering worden gebracht op de alimentatiebehoefte van kinderen. De consequentie, zegt Moons, kan zijn dat alimentatieontvangers (meestal moeders) er financieel fors bij inschieten, terwijl de (misschien veel rijkere) vaders geen alimentatie meer hoeven te betalen. Moons: 'De overheid geeft de boodschap: vaders, wij betalen uw alimentatie wel.'

Ruimte

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken benadrukt namens minister Asscher dat het aan familierechters is om te besluiten of ze zich aan de niet-bindende interpretatie van de Expertgroep Alimentatienormen houden.

Van Coolwijk werpt tegen dat de Expertgroep op basis van Asschers wetsvoorstel weinig ruimte had om tot een andere interpretatie te komen. Het ministerie erkent dat de maatregelen ertoe kunnen leiden dat vaders geen alimentatie meer hoeven te betalen.

Rekenvoorbeeld

Rob van Coolwijk, voorzitter van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, rekent voor hoe de nieuwe regels nadelig kunnen uitpakken. 'Stel dat de moeder een inkomen had van 1.300 euro netto in de maand en dat ze verder een heffingskorting van 250 euro en nog eens kinderalimentatie van 250 euro ontving: 1.800 euro in de maand, bij elkaar. In de nieuwe situatie vervalt de heffingskorting; dat wordt gecompenseerd door het kindgebonden budget. Maar dat gaat in mindering op de alimentatiebehoefte van de kinderen. De moeder houdt 1.550 euro in de maand over, de vader hoeft geen alimentatie meer te betalen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden