'Stop detentie van jeugdige vluchtelingen'

Een verblijf in vreemdelingenbewaring, ook al is het maar voor een paar dagen, maakt kinderen erg angstig. Daarom is het beter deze vorm van detentie voor kinderen helemaal af te schaffen. Dat staat in een bundeling van verhalen die vandaag als petitie wordt aangebonden aan de Tweede Kamer.

Vluchtelingen die in het Haagse Vluchthuis wonen, demonstreren op Het Plein voor begrip voor hun situatie Beeld ANP

De rapportage beoogt de discussie binnen de coalitie opnieuw aan te wakkeren: de PvdA wil geen kinderen in de cel, maar de VVD wil voorkomen dat gezinnen uit het zicht van de overheid verdwijnen.

De verhalen van de kinderen en hun ouders zijn verzameld door acht belangenorganisaties, waaronder Amnesty International en Defence for Children. Samen noemen ze zich de coalitie 'Geen kind in de cel'.

Ze begonnen hun acties in 2006, toen ze 138 duizend handtekeningen verzamelden tegen kinderen in vreemdelingenbewaring. De belangenorganisaties spraken vervolgens met acht gezinnen. Hun doel is om de stem van het kind toe te voegen aan de politieke discussie over vreemdelingenbewaring. Want, zeggen de organisaties; het is een kinderrecht om mee te mogen praten over dingen die kinderen betreffen.

Angstig
De stemmen van de kinderen die de organisaties laten horen klinken angstig. Bijna allemaal vertellen de kinderen dat ze bang zijn in de gevangenis. Bang om alleen in een bed te slapen, bang voor het luikje waardoor bewakers naar binnen gluren en bang om buiten te spelen. Ook als ze vrij worden gelaten zijn de kinderen bang: voor de politie, voor de deurbel en om alleen gelaten te worden door hun ouders.

De politiek toonde zich tot nu toe niet gevoelig voor de ervaringen van deze kinderen. Op aandringen van de PvdA kondigde staatssecretaris Teeven (Immigratie) afgelopen zomer aan dat gezinnen met kinderen vóór hun uitzetting niet meer in de gevangenis komen, tenzij ze zich eerder aan toezicht hebben onttrokken. Probleem volgens de belangengroepen: daarover is niets terug te vinden in een wetsvoorstel dat Teeven onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.

Schiphol
Ook voor gezinnen met kinderen die aankomen op Schiphol zoekt Teeven alternatieve opvang. Nu komen vluchtelingen die Nederland per vliegtuig bereiken direct in de gevangenis, waar ze in twee weken de asielprocedure doorlopen. Zo kunnen ze niet onder de radar verdwijnen.

Om detentie van kinderen te voorkomen, heeft Teeven geopperd om de ene ouder met de kinderen naar een asielzoekerscentrum te laten gaan, terwijl de andere ouder in gevangenschap de uitkomst van de procedure afwacht.

Te lang
Voor de actiegroepen duurt dat allemaal te lang. Zij hopen dat hun rapport zal worden gebruikt om de druk op politici op te voeren.

Vooralsnog heeft PvdA'er Marit Maij vertrouwen in de inspanningen van Teeven. 'Ook de PvdA vindt dat een kind niet in de cel hoort. Daarom heeft de PvdA samen met een aantal andere partijen aan de staatssecretaris gevraagd om hiervoor alternatieven te bedenken. Zowel voor vreemdelingen- als grensdetentie heeft hij toegezegd daarnaar te kijken en in gesprek te gaan met de coalitie 'Geen kind in de cel'.

De VVD wil niet reageren. In eerdere debatten maakte VVD'er Malik Azmani zich nooit druk over vreemdelingendetentie. Volgens hem was er sprake van 'humaan beleid'.

 
Voor de actiegroepen duurt dat allemaal te lang. Zij hopen dat hun rapport zal worden gebruikt om de druk op politici op te voeren.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.