Stop criminaliteit Marokkaans-Nederlandse jeugd

In bijgaand manifest roepen professionals en organisaties van Marokkaanse origine hun achterban op zelf te voorkomen dat hun jongeren ontsporen....

Onze samenleving wordt in toenemende mate geconfronteerd met criminaliteit en geweld van Marokkaans-Nederlandse jongeren. De door deze jongeren veroorzaakte overlast is inmiddels uitgegroeid tot een probleem dat beslag legt op onze samenleving. Zowel materieel als immaterieel. De overlast is ook een probleem voor de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. De criminaliteit van deze jongeren heeft tot gevolg dat Nederlanders van Marokkaanse afkomst steeds vaker als tweederangsburgers worden gezien, waardoor ze steeds vaker alleen maar worden getolereerd, niet geaccepteerd. Daar komt bovendien bij dat het geweld van deze jongeren steeds hardere vormen aanneemt en steeds meer slachtoffers eist.

De Marokkaanse gemeenschap stelt zich bij de bestrijding van deze criminaliteit nog steeds te passief op en wekt daarmee de indruk dat de door deze jongeren veroorzaakte overlast haar probleem niet is. Ten onrechte. Juist Nederlanders van Marokkaanse komaf moeten alles in het werk stellen om deze criminaliteit te stoppen. Het zijn ‘hun jongeren’ die deze overlast veroorzaken, en zij worden erop aangekeken door de samenleving.

Bovendien richt de criminaliteit zich steeds vaker op de Marokkaanse gemeenschap, waar ook steeds meer mensen de dupe worden van het jongerengeweld.

Ofschoon wij ons realiseren dat de samenleving de Marokkaans- Nederlandse gemeenschap niet verantwoordelijk kan stellen voor deze problemen vinden wij toch dat onze gemeenschap op dit punt initiatieven moet gaan ontplooien en op die manier meer verantwoordelijkheid moet gaan nemen. Het is de hoogste tijd dat de Marokkaanse gemeenschap een actievere rol gaat spelen bij de preventie en bestrijding van deze criminaliteit. De actiegroep ‘Stop criminaliteit Marokkaanse jongeren’ wil een platform zijn voor alle Nederlanders van Marokkaanse afkomst die vinden dat de maat vol is en dat ook de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap haar verantwoordelijkheid moet nemen.

De actiegroep stelt zich ten doel een netwerk op te richten van professionals en andere geïnteresseerden, waarbij alle Nederlanders van Marokkaanse komaf zich kunnen aansluiten. Dit netwerk gaat zowel preventief als corrigerend optreden. Preventief in die zin dat jongeren die dreigen te ontsporen in een vroegtijdig stadium worden gesignaleerd en door de lokale gemeenschap en leiders worden gecorrigeerd. Corrigerend in die zin dat criminele jongeren die overlast veroorzaken op de huid worden gezeten, onder druk worden gezet en continu worden gevolgd. Hierbij richten we ons ook op hun ouders en opleidingsinstituten.

De actiegroep gaat samen met de lokale Marokkaanse gemeenschap bekijken welke rol die bij de bestrijding van de Marokkaanse jongerencriminaliteit kan spelen. Wij streven er naar om deze jongeren weer te resocialiseren. Wij willen dit doen via intensieve begeleiding die ervoor moet zorgen dat ze een opleiding gaan volgen, een baan krijgen en ook hun vrije tijd zinvol gaan indelen.

Er worden themadagen en informatiebijeenkomsten georganiseerd waarop de vraag wat de Marokkaanse gemeenschap kan doen om de jeugdcriminaliteit te bestrijden centraal staat. De Marokkaanse moskeekoepels zullen nauw worden betrokken bij de preventie en bestrijding van deze jeugdcriminaliteit. De actiegroep gaat advies geven aan professionals die zich met de bestrijding van Marokkaanse jeugdcriminaliteit bezighouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.