Stoofpeertjes

Marie-Louise Schipper


Ingrediënten

(voor vier of acht personen)
8 geschilde peertjes, bij voorkeur Gieser Wildeman
3 dl rode wijn van goede kwaliteit
5 eetlepels suiker
1 pijpje kaneel
3 kruidnageltjes
sliertjes sinaasappelschil
eventueel: vanille-ijs


Of het nu aan de klimaatbeheersing ligt of aan iets anders: doorgaans stap ik na een museum- of bibliotheekbezoek naar buiten met een sterke behoefte aan lekkers. In de damesbladenwereld noemen ze dat 'het moment voor jezelf'.

Na uren te hebben doorgebracht in de leeszaal, zocht ik kort geleden op het station in Den Haag naar een gezond tussendoortje dat de kers op de taart zou worden van mijn moment voor mezelf. Nee, een broodje hoefde het niet te zijn. Het ging om iets kleins en iets lekkers.

Bij de drogist viel mijn oog op 'De Bron Caribbean Toffee Mix', toffees in verschillende smaken als cappuccino, chocola en koffie. Op het pakje stond dat die snoepjes geen suiker bevatten. Snoepen en afvallen, kan dat?

Ik nestelde mij in de trein met de krant, en stak gedachteloos een toffee in mijn mond. Eentje is lekker, maar kauwen op twee is beter. Toen we echter Den Haag Mariahoeve passeerden, raakte mijn buik opgezwollen. Ter hoogte van Leiden was ik al een keer naar de wc geweest: hoe vaak kun je in een overvolle trein naar de wc?

Bij Schiphol wist ik van ellende niet meer waar ik het zoeken moest. Amsterdam leek nog mijlen ver. Ik las op de verpakking dat overmatig gebruik van deze toffees laxerend kan werken.

Eigenlijk zou je, als de zoetbehoefte groot is, gewoon het het allerlekkerste moeten nemen. Goede chocolade is beter dan chemisch snoep. En van zelfgemaakt zoet weet je precies wat erin zit. Ik vind multifunctionele stoofpeertjes erg lekker. Ze kunnen worden opgediend als bijgerecht of als nagerecht.


Bereidingswijze

Neem een pan met een dikke bodem. Laat de suiker karameliseren, maar niet verbranden. Voeg, als de suiker bruin is, de wijn, de specerijen en de sliertjes sinaasappelschil toe. Roer goed en laat het mengsel zachtjes koken. Schil in de tussentijd de peertjes, laat het steeltje en de kroontjes zitten. Doe de peertjes bij het wijnmengsel, en zorg dat ze bijna onderstaan. Voeg zonodig meer wijn toe. Stoof de peertjes in ongeveer anderhalf uur zachtjes gaar en keer ze af en toe voorzichtig om. Ook lekker met vanille-ijs, bestoven met kaneel.

Marie Louise Schipper


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden