Stoere taal breekt voetbalvechtjas op tijdens rechtszaak

Stoere taal tegen andere Feyenoord-hooligans dreigt de 24-jarige Rotterdammer Marco P. op te breken. Hij zou verteld hebben dat hij tijdens de voetbaloorlog in Beverwijk de Ajax-fan Carlo Picornie had geveld: 'Ik heb hem een paar bizarre moken gegeven.' Ook zou P....

Van onze verslaggever

HAARLEM

Deze uitlatingen voerde Justitie donderdag voor de Haarlemse rechtbank aan als het bewijs dat Marco P. betrokken was bij de dood van Picornie. De basis vormde de getuigenis van een Feyenoord-aanhanger, die P. met kracht de leider van de Amsterdamse F-side had zien slaan.

Hoewel deze verklaring naderhand werd ingetrokken, eiste officier van justitie F. Oosterhuis tegen P. een gevangenisstraf van vijf jaar. De Rotterdammer zei dat hij niets te maken heeft met de dood van Picornie. Hij bekende in Beverwijk wel een onbekende Ajax-aanhanger met een paraplu te hebben geslagen. Ook gaf P. toe dat hij samen met anderen een auto had omgegooid.

Marco P. is de tweede hoofdverdachte die directe betrokkenheid bij de dood van Picornie ten laste wordt gelegd. Bij vijf andere vechtersbazen die deze week voor de Haarlemse rechtbank kwamen, heeft justitie die aanklacht wegens gebrek aan bewijs laten vallen.

De verdediger van P., F. van Ardenne, meent dat justitie niet ontvankelijk moet worden verklaard inzake de vervolging van zijn cliënt. Volgens hem heeft de politie opsporingshandelingen verricht die niet in het strafdossier zijn terug te vinden. Hij sprak van 'geheime trajecten' waarop geen controle mogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden