Sticky rice with mango (kokosrijst met mango)


Ingrediënten


Voor 4 tot 5 personen
1/4 vanillestokje
1 1/2 theel. zout
ca. 100 g palmsuiker (toko) of bruine suiker
2 blikjes kokosmelk à 400 ml (Fair Trade, supermarkt)
100 g risottorijst
2 eetl. sesamzaadjes
2 beslist rijpe mango's


Voorbereiding (45 minuten; kan 1 dag van tevoren):
1. Rooster de sesamzaadjes al roerend bruin in een anti-aanbakpan.
2. Was de rijst, laat hem goed uitlekken en breng hem zachtjes aan de kook met 1 blikje kokosmelk, de suiker en het zout. Laat ca. 45 min. op heel laag vuur (gebruik eventueel een sudderplaatje) stoven tot alle kokosmelk is opgenomen; roer regelmatig. Proef: het moet zoet en pittig tegelijk zijn.
3. Maak het tweede blikje kokosmelk open, prik een gat in de gestolde bovenkant en giet het vloeibare deel weg (gebruik het bijvoorbeeld later voor een curry.) Schraap de overgebleven `kokosroom¿ in een pannetje en laat het met het vanillestokje 2 minuten zachtjes koken. Laat rijst en kokosroom goed afkoelen.


Bereiding (5 minuten):
4. Schil de mango's en snijd ze in blokjes. Schep met een ijsbolletjeslepel een bergje rijst op bordjes, schep de kokosroom er half over en de mango ernaast. Bestrooi met sesamzaadjes.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.