Stevige pot snert

Vleeseten: dat is echt wel zó 2009. Iedereen die in 2010 een beetje wil meedoen, eet op z’n minst een dag per week geen vlees....

Hoefde hij niet te doen, hoor. Een vegetarisch gerechtje is geen gezichtsverlies meer voor een echte man. De meest sexy vegetariër 2009, presentator en journalist Leon Verdonschot, staat als een James Bond met zijn vrouwelijke evenknie Inge Schrama (GTST) op de poster ‘Vijf voor twaalf’ van Wakker Dier: ‘Vegetariërs redden de wereld. Hap voor hap.’ Een echte heerlijke ideële driedubbelgelaagde reclameboodschap. De wereld gaat ten onder aan Q-koorts, varkenspest, vogelgriep en CO2-uitstoot. Gelukkig is de vegetariër van nu geen geitenwollensokkenheld, maar een lekker ding dat ons met humor, stijl, vernuft en beetje gericht geweld voor het dreigend onheil behoedt. En sexy mannen zijn dól op vlees. Maar wel in bed en niet op hun bord.

De bijna meest sexy vegetariër van 2008 Jort Kelder (hij eindigde achter Antonie Kamerling) deed vorig jaar al een manmoedige reddingsactie door vergezeld van een levend varken bij de Nieuwjaarsduik in Scheveningen aanwezig te zijn met een pan vegetarische erwtensoep als tegenwicht tegen de golf Unoxsoep en -worst die het strand overspoelde. Dat zal nog wat worden als binnenkort dat andere erwtensoepevenement doorgaat en Unox met zo’n 25 duizend liter soep en tachtigduizend worsten langs de Elfstedenroute staat.

Uit voorzorg een stevige pot vegetarische snert. Daar kunnen vega-rookworsten in, maar die zijn niet aan te bevelen omdat ze in soep nogal slap en smakeloos worden. En echt nodig zijn ze niet. De essentie van erwtensoep is dat ie staat in je maag en op het ijs. Dat doet deze soep.

Spoel de erwten en week ze een nacht in 1 liter water. Zet ze op met het weekwater, laat aan de kook komen, schep het schuim af en laat ze een half uurtje zacht koken. Doe daarna de andere groenten (gewassen en gesneden), de kruiden en de bouillon erbij, breng het geheel weer aan de kook en laat het dan een uurtje of anderhalf à twee zachtjes koken. Haal de kruiden eruit, pureer de soep en breng op smaak. Laat eventueel nog een minuut of tien op het vuur staan met vega-worsten of –ballen erin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.