Sterkste islamistische militie van Somalië

Al Shabaab..

Amsterdam De mislukte moordaanslag op de Deense cartoonist Kurt Westergaard laat nog eens zien hoe ver de tentakels van de Somalische opstandelingengroep Al Shabaab reiken. De Somaliër die vrijdagavond het huis van Westergaard probeerde binnen te dringen, had volgens de Deense politie banden met de streng islamitische groepering.

Al Shabaab, Arabisch voor ‘de jeugd’, heeft zich de afgelopen twee jaar ontwikkeld tot de sterkste opstandelingenbeweging van Somalië. De streng islamitische militie maakte aanvankelijk deel uit van de Raad van Islamitische Rechtbanken, die in juni 2006 de door de Verenigde Staten gesteunde krijgsheren uit de Somalische hoofdstad Mogadishu wist te verdrijven.

Maar nadat de nieuwe islamistische machthebbers een half jaar later op hun beurt weer waren verjaagd door Ethiopische troepen, begon Al Shabaab op eigen houtje een offensief om een islamitische staat te vestigen in het al bijna twintig jaar door burgeroorlog geteisterde land.

Na gevechten met het regeringsleger, die zeker negentienduizend levens hebben geëist, beheerst Al Shabaab nu grote delen van het zuiden en midden van het land.

In die gebieden heerst de groep met harde hand. Overspelige vrouwen lopen de kans gestenigd te worden. Het dragen van beha’s wordt bestraft met zweepslagen en op roofoverval staat het afhakken van een hand en een been.

Met zijn strenge interpretatie van de islam heeft Al Shabaab zich niet bepaald populair gemaakt bij de meeste Somaliërs, die traditioneel veel gematigder zijn. Maar sommige inwoners erkennen wel dat de strijders rust hebben gebracht in de gebieden waarin zij heersen.

De laatste tijd blijkt Al Shabaab steeds meer aantrekkingskracht uit te oefenen op westerse moslims die willen deelnemen aan de ‘heilige oorlog’ tegen de ongelovigen. De Deense moslim die Westergaard probeerde te vermoorden, was er één van, maar ook in andere uithoeken van de wereld heeft de beweging aanhangers. Eind juli werden in Kenia vier Nederlandse jongeren aangehouden. Ze zouden zich hebben willen aansluiten bij Al Shabaab. Ook in Australië werden vier mannen opgepakt, die banden met de Somalische terreurgroep bleken te hebben.

In Dronten werd in november een Somalische terreurverdachte aangehouden die volgens de VS betrokken was bij ondersteuning van de jihad. Washington had om zijn uitlevering gevraagd. De Amerikanen verdenken de 43-jarige man, die enige tijd in Minneapolis woonde, ervan wapens te hebben gefinancierd voor terroristen. In 2007 en 2008 zou hij jihadstrijders hebben geholpen naar Somalië te reizen. Deze personen zouden zijn opgeleid in een trainingskamp van Al Shabaab.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.