Steeds meer ouders gebruiken kinderopvangtoeslag als extra salaris

Gedreven door de crisis of door kwade trouw gebruiken steeds meer ouders hun kinderopvangtoeslag om gaten te dichten in hun huishoudboekje, leuke extraatjes te bekostigen of doelbewust gemeenschapsgeld te verdonkeremanen, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs bedrijven in de sector.

Kinderdagverblijf Pepijn in Haarlem. Foto ter illustratie.Beeld ANP

Kinderdagverblijven maken zich zorgen over het groeiende aantal wanbetalende ouders. Zij waarschuwen dat de toeslag zich ontpopt tot een makkelijke manier om straffeloos voor duizenden euro's te zwendelen.

Het Waarborgfonds Kinderopvang constateert een 'fors oplopende debiteurenproblematiek'. Vorderingen van 12 duizend euro op één klant zijn geen uitzondering, zegt Martin van Osch. 'Voor ondernemers is het steeds moeilijker hun geld terug te krijgen'. En dat terwijl de sector al kampt met uitval en verminderde aanwas van ouders door de bezuinigingen op kinderopvang. Een vertegenwoordiger van een kleine honderd kinderdagverblijven schat dat het percentage wanbetalers in twee jaar tijd is opgelopen van 3 procent naar tussen de 7,5 en 10 procent.

De kinderopvangtoeslag is een financiële tegemoetkoming waarmee de overheid werkende ouders helpt hun kinderen naar de kinder- of buitenschoolse opvang te sturen. Afhankelijk van het inkomen kan de toeslag oplopen tot meer dan 1.300 euro per maand voor één kind, ruim 90 procent van de totale kosten voor kinderopvang.

Ouders kunnen de toeslag via de Belastingdienst op een eigen rekening laten storten en moeten het geld daarna overmaken aan het kinderdagverblijf. Maar dat laatste doen ouders dikwijls niet.

Coby Coenradi van het Haagse kinderdagverblijf Addo Kids maakte ouders mee die verzonnen dat hun kind aan een ernstige ziekte leed waarvoor dure operaties vereist waren, in de hoop dat het kinderdagverblijf niet te snel aan de bel zou trekken als de betalingen achterbleven. Andere kinderopvangorganisaties moesten toezien hoe klanten de toeslag doorsluisden naar buitenlandse rekeningen of er cosmetische ingrepen mee betaalden.

Kinderdagverblijven staan vaak machteloos tegen oplichting. Ze kunnen na twee maanden wanbetaling een kind de toegang weigeren en de zaak uit handen geven aan een incassobureau, maar in de praktijk is het geld dan vaak al verdwenen.

Belastingdienst
De Belastingdienst erkent het probleem, maar ziet geen rol weggelegd voor de overheid om het op te lossen, zegt een woordvoerder. 'Dit is een zaak tussen de ouders en de kinderopvang.' Formeel heeft de Belastingdienst gelijk, zegt Van Osch, maar tegelijkertijd gaat het wel om verduistering van overheidsgeld.

Staatssecretaris Weekers van Financiën kwam vorige maand met maatregelen tegen gesjoemel van malafide ouders en kinderdagverblijven. De maatregelen hebben echter alleen betrekking op ouders die te veel of ten onrechte toeslag hebben opgestreken, niet op ouders die wel kinderopvang kregen, maar niet betaalden.

Fraude met de vier toeslagen die de overheid uitkeert (huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag) kostte de Nederlandse schatkist het afgelopen jaar zeker 40 miljoen euro. De grootste schadepost zou daarbij de kinderopvangtoeslag zijn geweest. Dat staat nog los van 160 strafdossiers ter waarde van eveneens 40 miljoen euro waar de fiscus nog onderzoek naar doet.

Meer over kinderopvangtoeslag als extra salaris in plaats van om te betalen voor kinderopvang in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden