Steeds meer jongeren met overgewicht in Nederland

AMSTERDAM In Nederland wordt het probleem van overgewicht steeds nijpender. Hoewel overheid, voedingsmiddelenindustrie en zorgverzekeraars vijf jaar geleden het Convenant Overgewicht sloten om het probleem te bestrijden, is vooral het aantal dikke jongeren gestaag blijven stijgen....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

In november maakten de partijen nieuwe afspraken in het convenant Gezond Gewicht. Toen erkende voorzitter Paul Rosenmöller, oud-leider van GroenLinks, niet tevreden te zijn met de resultaten, maar hoopvol te zijn voor de toekomst. Volgens hem groeit het bewustzijn rond overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht), maar is verandering van eet-, drink- en snoeppatronen ‘een zaak van de lange adem’. Over vijf jaar moet Nederland ‘de gezondste jeugd van Europa’ hebben.

De problematiek is minder ernstig dan in de Verenigde Staten. In vergelijking met andere Europese landen scoort Nederland gemiddeld. Bij de volwassenen is sprake van stabilisatie: 52 procent van de mannen en 41 procent van de vrouwen heeft overgewicht. Maar bij de jongeren groeit het probleem: 18 procent van de meisjes en 15 procent van de jongens kampt met overgewicht.

Volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) worden voortdurend ‘innovatieve producten’ ontwikkeld, ‘die een bijdrage kunnen leveren aan gewichtsbeheersing’. De FNLI heeft haar leden onlangs nog opgeroepen ‘uiterst terughoudend’ te zijn met reclame voor snoep en versnaperingen speciaal gericht op kinderen. De roep om dwingender maatregelen wordt steeds groter. Rosenmöller is voorstander van een reclameverbod voor snoep, maar het het kabinet niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden