Opinie

'Stedenbanden gebruiken voor homo-emancipatie is nog geen activisme'

Geef de stedenbanden met Rusland niet op, maar zet ze juist in om de situatie voor homoseksuelen en transgenders te verbeteren. Dat bepleit documentairemaker en Gronings raadslid Kris van der Veen in reactie op Bert Westerink. Van der Veen werd in Rusland opgepakt op verdenking van homopropaganda toen hij bezig was met zijn film.

Demonstranten tegen de Russische antihomowet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, afgelopen maart. Beeld anp

Stedenbanden met Rusland moeten worden aangegrepen om de situatie van homoseksuelen en transgenders te verbeteren. Niet door ze op te geven, zoals op dit moment via een petitie in ons land wordt voorgesteld, maar door er meer in te investeren en aandacht te vragen voor mensenrechten.

Dat maakt het echter nog niet een vorm van activisme, zoals Bert Westerink in de Volkskrant bepleitte. Het betekent slechts het inzetten van de stedenband voor het geven van steun en hoop en, wanneer nodig, om een signaal af te geven.

De anti-homowetgeving maakt het voor Russische homoseksuelen en lesbiennes steeds moeilijker om uit de kast te komen. En voor Russische belangenorganisaties is het bijna onmogelijk om voorlichting te geven en actie te voeren. Het gaat om organisaties en mensen in steden waar wij banden mee zijn aangegaan. En ik vind dat je daar verantwoordelijk voor bent.

Uitgescholden en geschopt
Tot ruim een week geleden verbleef ik in Moermansk, waar Groningen geruime tijd een stedenband mee heeft. Ik was uitgenodigd door de mensenrechtenorganisatie House of Equality en was er onder meer voor het maken van de documentaire 5000 Roebel, over het leven van transgenders en homoseksuelen (m/v) in Rusland anno 2013. De documentaire is een samenwerking met een LGBT-organisatie in Moermansk en een officieel onderdeel van het Nederland-Ruslandjaar.

In Moermansk vertelde Olga van de organisatie Coming Out me over een Gay Pride die in St. Petersburg plaatsvond, juni dit jaar. Homo- en transgenderactivisten werden aangevallen, uitgescholden en in elkaar geschopt. Zijzelf deelde daarop bloemen uit. Politiebescherming kreeg ze niet, want die verkondigden: 'dat zijn homo's'.

Ik heb ervaren dat tal van mensen en organisaties in Rusland niet anders dan u en ik denken en homo-emancipatie belangrijk vinden. Iedereen is zich ervan bewust dat het op dit moment een precair onderwerp is. Echter: niemand vindt dat je het onderwerp daarom maar uit de weg zou moeten gaan.

Zorgvuldig
Ik ben heel zorgvuldig te werk gegaan en heb me uiteraard keurig aan de wet gehouden. Geen enkel moment heb ik opzettelijk autoriteiten uitgedaagd. De hele zaak is niet-ontvankelijk verklaard en we zijn niet, zoals de heer Westerink zegt, gearresteerd of uitgewezen. Zoals hij zelf ooit betoogde: iedere waarheid is gelaagd.

Ik zou Westerink daarom graag willen voorstellen aan de mensen die ik in Moermansk heb leren kennen en hoe zij de werkelijkheid beleven. Hoezeer zij tegen de stroom in een verschil proberen te maken. Hoe onmogelijk hen dat wordt gemaakt op grassroot-level. En waarom zij het van het grootste belang vinden dat hun verhalen worden verteld. Dat deze documentaire er komt.

Zojuist nog zag ik een video waarin Russische neonazi's een homoseksuele jongen belagen. Omstanders sluiten zich bij hen aan en de jongen wordt overgoten met urine. In Rusland zijn veel van deze groepen actief. Ze manen jongeren aan zelfmoord te plegen. Het is verschrikkelijk. Mijn maag draait daarvan om en ik voel een grote machteloosheid.

Vrijbrief
In de ogen van veel mensen is de anti-homowet een vrijbrief om geweld tegen homo's te plegen. Het weinige dat ik, als burger van de stad Groningen, kan doen is via de stedenband die Groningen met Moermansk heeft een aantal van hen een stem geven, een podium. Omdat hen dit daar onmogelijk wordt gemaakt.

Ik nodig de heer Westerink van harte uit op maandag 19 augustus om deel te nemen aan een debat waar ik ook enkele fragmenten uit 5000 Roebel zal laten vertonen. Ik zal dan laten zien dat er veel te bereiken valt via de stedenband, zonder dat het als activistisch vehikel wordt gebruikt dat mensen voor de borst stuit.

Kris van der Veen is documentairemaker en GroenLinks-raadslid in Groningen. Het filmproject '5000 Roebel' in Moermansk deed hij op persoonlijke titel.

 
Homo- en transgenderactivisten werden aangevallen, uitgescholden en in elkaar geschopt. Zijzelf deelde daarop bloemen uit. Politiebescherming kreeg ze niet, want 'dat zijn homo's'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden