Starrs rapport beschrijft in detail seksuele contacten tussen president en stagiaire Monica Lewinsky onthult wat Bill Clinton altijd heeft ontkend

Het rapport van de speciale aanklager Starr bevat uitgebreide beschrijvingen van de seksuele contacten tussen president Clinton en Monica Lewinsky....

AP; AFP

AP, AFP

WASHINGTON

Het Starr-rapport onthult ook dat een onderzoek van de FBI heeft uitgewezen dat het sperma op een jurk van Lewinsky vrijwel zeker van Clinton was.

De FBI heeft de DNA-structuur van de vlek vergeleken met een DNA-monster van de president en is tot de conclusie gekomen dat 'de kans één op de 7,87 triljoen is dat het sperma van iemand anders is'.

De seksuele handelingen worden in het rapport tot in de kleinste details beschreven. Volgens het rapport vond het eerste seksuele contact eind 1995 plaats. De relatie zou tot mei 1997 hebben geduurd.

Op 24 mei beëindigde Clinton de relatie per telefoon. Volgens Lewinsky zei Clinton: 'Eerder in mijn huwelijk heb ik honderden affaires gehad, maar sinds ik veertig ben, probeer ik trouw te blijven.'

Het rapport maakt melding van allerhande seksspelletjes. Zo hadden de president en de stagiaire volgens het rapport twaalf tot vijftien keer telefoonseks, had zij orale seks met de president terwijl hij telefoongesprekken met Congresleden voerde.

Lewinsky masturbeerde ook met een sigaar terwijl Clinton toekeek. Na afloop stak Clinton volgens de ex-stagiaire de sigaar in zijn mond en zei: 'Dat smaakt lekker.'

Tijdens een telefoongesprek met Clinton vertelde Lewinsky dat ze geslachtsgemeenschap met de president wilde hebben. Clinton antwoordde dat dat niet kon, omdat hij bang was voor de mogelijke gevolgen van een dergelijke vergaande vorm van seks.

Op 15 november, om tien uur 's avonds vertelt Lewinsky dat ze alleen met Clinton in een zijkamer van de Oval Office was. Clinton begon haar te kussen. Ze deed haar jasje uit. Lewinsky weet niet meer of ze zelf haar bh uitdeed, of dat Clinton de bh optilde.

Vervolgens begon Clinton haar borsten met zijn handen en mond aan te raken. Volgens Lewinsky kreeg Clinton op dat moment een telefoontje en stopte hij zijn hand in haar slipje, 'waarna hij mij begon te stimuleren'. Terwijl de president met een Congreslid doorpraatte, zoog Lewinsky de president af. Toen Clinton klaar was met bellen, zei hij dat Lewinsky moest stoppen. 'Ik vertelde de president dat ik het karwei wilde afmaken en de president zei dat dat pas kon als hij mij wat meer vertrouwde. Vervolgens maakte Clinton nog een grapje. Hij vertelde dat hij in lange tijd iets dergelijks niet had meegemaakt.'

Volgens het rapport zou er minstens eenmaal een vorm van seksueel contact zijn geweest die 'ruim' valt binnen de definitie van een seksuele relatie zoals die werd gehanteerd in de zaak-Jones. Volgens Lewinsky heeft Clinton haar borsten en vagina aangeraakt.

Dat laatste is van groot belang, omdat Clinton in zijn getuigenis in de zaak-Jones onder ede heeft ontkend dat er 'in juridische zin' sprake is geweest van 'een seksuele relatie'. Ook in zijn publieke bekentenis op 17 augustus, toen Clinton alsnog toegaf dat hij 'een ongepaste relatie' had gehad met Lewinsky, hield hij vol dat zijn getuigenis in de zaak-Jones 'juridisch correct' was.

Daarmee zou hij hebben bedoeld dat Lewinsky misschien wel seks met hém heeft gehad, maar dat hij in technische zin nooit seks met haar had. Zo beweert Clinton dat hij nooit haar intieme delen heeft aangeraakt, en dat ze geen geslachtsverkeer hebben gehad.

Volgens het rapport heeft Monica Lewinsky een kennis verteld dat 'president Clinton er niet van overtuigd is dat hij getrouwd blijft als hij het Witte Huis verlaat'. Lewinsky zou hebben gehoopt dat Clinton na een scheiding met haar zou trouwen. Starr zegt ook dat Clinton en Lewinsky hadden afgesproken in de Paula Jones-zaak onder ede te liegen over hun relatie.

Als Clinton in de zaak-Jones meineed heeft gepleegd, kan dit uiteindelijk een grond voor een afzettingsprocedure betekenen. De aanklagers zeggen de handelingen zo uitgebreid te hebben beschreven omdat ze willen aantonen dat Clinton tegenover de grand jury heeft gelogen.

Het team van Starr probeert in het rapport ook te bewijzen dat Clinton al vanaf het begin, toen de affaire aan het licht kwam, de intentie had om niet de waarheid te vertellen. Het rapport baseert de beschuldiging op een getuigenverklaring van Clintons voormalige politieke adviseur Dick Morris.

Morris heeft verklaard dat Clinton hem op de avond dat de affaire losbarstte in het Witte Huis ontbood. Clinton zou Morris hebben opgedragen onmiddellijk een opiniepeiling te houden om erachter te komen of hij de waarheid zou kunnen vertellen.

Toen Morris de president vertelde dat de onderzoeken aantoonden dat hij er maar beter over kon liegen, als hij politiek wilde overleven, zou Clinton hebben besloten niet de waarheid te vertellen.

Volgens het rapport heeft Clinton ook zijn adviseurs willens en wetens voorgelogen. Als voorbeeld geeft het rapport een gesprek tussen Clinton en zijn plaatsvervangend chef-staf John Podesta. Daarin zou Clinton specifiek hebben verklaard geen orale seks met Lewinsky te hebben gehad.

Het rapport beschuldigt Clinton ervan het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking te hebben geschonden. 'Gezien de grote verantwoordelijkheid die bij zijn hoge ambt hoort, heeft de president de plicht ervoor te zorgen dat zijn gedrag steeds overeenkomt met de wet van het land. Meineed en handelingen die de rechtsgang belemmeren zijn serieuze zaken. Als ze worden gepleegd door de president van de Verenigde Staten, menen wij dat die handelingen reden kunnen zijn voor impeachment.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden