Stamgasten Proeflokaal De Groene Druif

Stamgasten: ‘De waarde van een goede discussie is dat je iets meekrijgt’

Elke maandagavond komt Hans (66) samen met genootschap De KIEWA (De Kop Is Er Weer Af) in Proeflokaal De Groene Druif in Heemstede.

Hans.

Hans: ‘Met ons genootschap bespreken we alle wereldproblemen. Er is altijd een thema of een boek dat we bespreken. Het kan gaan over de politiek, maar ook over auto’s - we rijden allemaal in mooie auto’s. Of we appen elkaar een stuk uit de krant toe en dan is het van: wat vond je ervan en wat doen we ermee?

‘Er zitten altijd wel één of twee wat conservatievere denkers bij, ik ben wat rebelser. De kloof tussen arm en rijk baart mij grote zorgen. We zien dat de onderkant van de markt naar de sodemieter gaat, maar het probleem wordt door de overheid ontkend. Kijk je naar de voedselbanken, die schieten als paddenstoelen uit de grond. Van een minimumloon je huur betalen, je verzekering, je gas, water en licht, dat kán gewoon niet. Je moet eigenlijk een belastingvrije voet maken van 25, 30 duizend euro. Dan ben je van alle huursubsidies en narigheid af, kun je allerlei instanties opruimen. Je lost er veel mee op. Nou, dat soort ideeën bespreken wij dus, met alle voors en tegens. 

‘We zijn met vijf mannen, veelal gepensioneerde ondernemers. Eentje werkt er nog. Iedereen wil erbij horen maar niemand mag erbij. Dat kan niet, want als de groep groter wordt krijg je geen centrale discussie. Ik heb altijd goed kunnen luisteren. Ik was pas 5 toen mijn vader overleed. Mijn moeder bleef met vier kinderen achter. Ik was de oudste. Dan krijg je al snel dat je een wat verstandelijk, zorgelijk type bent.

‘De waarde van een goede discussie is dat je iets meekrijgt; er hoeft maar één woord te vallen waar je nog drie dagen over nadenkt. Maar ik ervaar hier ook veel warmte. Ik ben zwaar ziek geweest in 2011, darm- en leverkanker. Het zag er slecht uit voor me, ik zou nog vijf jaar hebben. Ze hebben een groot diner voor me gegeven, met het idee: dit is het laatste met hem. Maar ik zit er nog steeds, helemaal gezond. Mijn lifestyle heb ik amper veranderd. Ik hou van oesters en ik hou van kreeft. Ik at het drie keer per week, nu eens in de week. Met het weggedrag van tegenwoordig maak ik me geen illusies; als ik hier oversteek kan ik onder een vrachtwagen terechtkomen. Het leven is te kort voor rommel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden