Stamgasten Café 't Kroegie

Stamgast Jeroen: ‘Een ambitieloos leven is fantastisch’

Het was onder meer de ‘in-de-maling-neemcultuur’ die Jeroen (46) beviel toen hij van het dorpje Abbekerk naar Hoorn verkaste. En café ‘t Kroegie. 

Jeroen (46) Beeld -

Jeroen: ‘Mijn eerste baan was in een café, daarna heb ik een tijdje gelanterfant en werd ik schipper. Toen mijn eerste kind werd geboren, ben ik uit nood in het decorbouwcircuit terechtgekomen en voor ik het wist had ik een vak. Met een vriend begon ik een eigen interieurbrouwbedrijf. We timmerden schepen in, verbouwden cafés, maakten decors voor films. Superleuk, mooie tijd, en toch heb ik het bedrijf verkocht. 

‘Ik had geen zin meer in gedoe. Je eigen tijd indelen betekent dat je ongeveer zelf kan bepalen hoe laat je eruit gaat en dus ook hoe laat je erin gaat. Dus wat gebeurt er dan? Dan zit je hier, doordeweeks. Nu ik weer voor een baas werk – ik bouw boten – moet ik er elke morgen om 6 uur uit. Dat heb ik afgesproken met mijn werkgever, dus daar hou ik me aan. Als je geen afspraken hebt, kun je een beetje heen en weer bewegen. Lekker, maar ik kan er niet mee omgaan. 

‘Met mijn vrouw heb ik heb ik er weleens gesprekken over: is het leven nou een aaneenschakeling van toevalligheden of zijn die toevalligheden een soort van onbewuste keuzen die je maakt? Zij denkt dat je onbewust keuzen maakt, en ikzelf eigenlijk ook. Het enige dat ik plan is mijn skivakantie, want die laat ik me niet door m’n neus boren. Maar ik heb dus wel een kader nodig waarbinnen ik alles semi op zijn beloop kan laten.

‘Ik ben al 26 jaar met mijn vrouw, een heel leuke vrouw. Volgens mij ben ik niet makkelijk om samen mee te leven, maar ik heb altijd mijn best gedaan om bij elkaar te blijven. Hoe doe je dat? Ik denk: introspectie. Naar jezelf kijken: wat gaat er niet goed, hoe kan ik dat veranderen? Binnen je eigen grenzen, hè! Het is niet handig als je je kern gaat aantasten. En ouder worden helpt. Ook tegen ambitie. Ik ben lang onzeker geweest over het feit dat ik geen ambities had. Ik was daar echt van in de war zelfs. Mijn vrienden hadden doelen waar ze offers voor brachten. En ik dacht alleen maar: die offers zijn juist wat het leven leuk maakt, dat wil ik helemaal niet. Ik ben blij dat ik me daarbij heb kunnen neerleggen. Ik neem nu meer waar, ervaar meer dan dat ik zit na te denken. Een ambitieloos leven is fantastisch.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden