'Spread betting pure speculatie'

Voor wie tijdens Euro 2000 met wedden nu eens lekker veel geld wil winnen, en er ondertussen niet tegenop ziet om lekker veel geld te verliezen, biedt spread betting uitgelezen kansen....

In Engeland bieden bedrijven als City Index en IG Index de spread bets aan en deze vorm van risicovol gokwerk, die begon met weddenschappen op beurskoersen en vandaar oversloeg naar andere onzekere terreinen, wordt steeds populairder.

'In Engeland wagen op een gemiddelde Premier League-competitiedag vier miljoen mensen een gokje bij de traditionele wedkantoren als Ladbrokes en William Hill', zegt Paul Austin van IG Index. 'En inmiddels zijn er ongeveer vijftigduizend die wekelijks aan spread betting doen.'

Hoe werkt spread betting? Een voorbeeld. Het lijkt u aardig om te wedden op de minuut waarin het eerste doelpunt zal vallen in de wedstrijd Nederland - Tsjechië. De quote van IG Index luidt 35-38: IG acht de kans het grootst dat het doelpunt valt tussen de 35ste en 38ste minuut. Maar u hebt nu juist het sterke vermoeden dat Nederland in de eerste minuut al een tegentreffer krijgt te incasseren.

U gaat daarom 'verkopen' (ook wel shorting of een down bet genoemd), bijvoorbeeld voor een bedrag van tien pond. Tsjechië scoort inderdaad, en wel in de zevende minuut. U verdient nu 31 (38-7) maal uw inzet, 310 pond. Natuurlijk kan het ook zijn dat het eerste doelpunt pas valt in de 89ste minuut. Dan gaat u dik het schip in. U bent IG na afloop een bedrag schuldig van 54 (89-35) maal tien pond, de somma dus van 540 pond.

U kunt natuurlijk ook 'kopen' (going long of een up bet): u verwacht een treffer na de 38ste minuut. Scoort Tsjechië vervolgens in de eerste minuut, dan kost u dat 37 (38-1) maal uw inzet, 370 pond. Maar een eerste treffer in de laatste minuut levert nu dik geld op: 55 (90-35) maal de inzet, 550 pond.

Het aardige van spread betting is dat het aantal wedmogelijkheden bijna onbeperkt is. Bij IG Index kan worden ingezet op uiteenlopende zaken als het aantal corners, de som van de shirtnummers van de scorende spelers, het totale aantal doelpunten van een team gedurende het hele toernooi, het totale aantal minuten verlenging, het aantal benutte penalty's, de eerste gele kaart en het totale aantal rode kaarten. Per wedstrijd zijn er ongeveer twintig verschillende wedmogelijkheden.

Een ander verschil met de traditionele wedsystemen, is dat bij spread betting ook gedurende de wedstrijd nog volop kan worden ingezet. Zo zette een van de klanten van IG Index tijdens de vorige Champions League-finale, Manchester United - Bayern München, twee minuten voor het einde nog vijfduizend pond per United-doelpunt in; zijn optimisme leverde hem tienduizend pond op, United scoorde nog twee maal. Elk doelpunt van Bayern had hem vijfduizend pond gekost.

De wedbedrijven kennen in principe geen maximale inzet, zo lang op de rekening van de gokker maar genoeg geld staat om ook het maximaal denkbare verlies af te dekken. Volgens Austin kwam het tijdens het laatste WK voetbal regelmatig voor dat gokkers op bijvoorbeeld het eerste doelpunt voor tienduizend pond (35 duizend gulden) kochten of verkochten, daarmee een verlies van meer dan anderhalf miljoen gulden riskerend.

'Het is natuurlijk pure speculatie', zegt Austin, 'en het is dus aan te raden bij je inzet rekening te houden met het bedrag dat je je maximaal kunt veroorloven te verliezen. Want het zou natuurlijk droevig zijn als je na een voetbalwedstrijd je huis moet verkopen.' De minimale inzet bij IG Index is twee pond, waarmee het risico beperkt kan blijven.

Spread betting vanuit Nederland is mogelijk. Binnenlopen of eens flink het schip ingaan? Op www.igsport.com of www.cityindex.co.uk wordt uitgelegd hoe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden