InterviewSjoerd van Ramshorst

Sportpresentator Sjoerd van Ramshorst: ‘Die voorhoede van Frankrijk, daar word je toch bang van’

Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van het naderende EK voetbal: zes dilemma’s voor Studio Sport-presentator Sjoerd van Ramshorst (34).

Gijs Beukers
Sjoerd van Ramshorst
 Beeld Frank Ruiter
Sjoerd van RamshorstBeeld Frank Ruiter

EK-winnaar: Nederland of Frankrijk?

‘Frankrijk. Dat kan drie goede elftallen opstellen. Kijk alleen al naar hun voorhoede, met Griezmann, Benzema en Mbappé. Daar word je toch bang van.

‘Op papier zijn zeker vijf ploegen sterker dan Nederland: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland en België. Nederland kan van ze winnen, maar dan moet iedereen fit blijven en alles meezitten.

‘Het EK begint al over twee weken, op 11 juni. Ik had het laatst met vrienden over het gebrek aan voorpret. Maar we kwamen ook tot de conclusie dat het al zeven jaar geleden is dat Nederland meedeed aan een eindtoernooi. Misschien zijn we wel gaan romantiseren dat de straten toen al weken voor de eerste wedstrijd vol vlaggen hingen. Maar volgens mij brak de Oranjekoorts pas uit na de 5-1 tegen Spanje. Ik maak me dus nog geen zorgen.

‘Tijdens de poulefase zijn er wedstrijden om 3 uur ’s middags, om 6 uur en 9 uur ’s avonds. Na het achtuurjournaal presenteer ik, afwisselend met Henry Schut, Studio Europa. We zitten op de veranda bij een villa in het Mediapark en ontvangen drie gasten, van wie twee analisten. Ik ben blij dat we een aantal mooie namen hebben kunnen aantrekken: Marco van Basten, Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Kenneth Pérez, Leonne Stentler. En daarnaast komen de vaste Studio Voetbal-analisten Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk, Theo Janssen en Ibrahim Afellay.’

Cabaretier of advocaat?

‘Cabaretier is natuurlijk een veel leuker beroep. Ik heb een tijdje meegedaan aan studentencabaretfestivals, maar daar was ik snel op uitgekeken: ik kon alleen een beetje mensen imiteren. Daar was ik op de middelbare school mee begonnen. Toen oefende ik weleens de hele dag op Henk Westbroek en had ik hem aan het einde van de dag te pakken. In 2006, tijdens mijn studententijd, won ik met een imitatie van Huub van der Lubbe van De Dijk bij Koppensnellers, het programma van Jack Spijkerman, ‘De Gouden Balkenende’ (prijs voor het grootste imitatietalent van Nederland, red.). Daarna ben ik ook in het radioprogramma van Giel Beelen BN’ers gaan imiteren.

Luister hieronder naar zijn imitatie van Ivo Niehe.

‘Mijn rechtenstudie was een back-up. Als ik niet van een van mijn hobby’s mijn beroep kon maken, wilde ik de advocatuur in. Het leek me een spannend spel: gelijk krijgen is in de rechtszaal iets anders dan gelijk hebben.

‘Maar na drie jaar stopte ik met rechten en ben ik media en cultuur gaan studeren aan de UvA, omdat ik van jongs af aan de droom had om Studio Sport te presenteren. Ik ging daar in 2010 stage lopen en wilde er toen per se een baan. Dus als ik om 1 uur ’s middags moest beginnen, ging ik om 10 uur al kloten met een montageprogramma.’

Bram Moszkowicz of Willibrord Frequin?

‘Die heb ik allebei vaak nagedaan. En als je mensen een tijdje bestudeert, krijg je vanzelf sympathie voor ze. Ik kies Willibrord. (Met stemmetje van Willibrord, red.) ‘Hé, hoe is het met jou?’ Met De week van Willibrord heeft hij fascinerende tv gemaakt. Toen een man hem ooit in de sneeuw achtervolgde met een bijl, bleef hij in de camera vertellen wat er gebeurde. Fantastische televisie.

‘Ik heb hem nooit ontmoet, maar weleens een voiceberichtje van hem gekregen, via Tom Egbers − zij kenden elkaar via een uitzending van Andere Tijden Sport. Als Tom jarig is, scheld ik hem in voiceberichtjes weleens als Willibrord de huid vol, dat vinden we leuk.’

Tom Egbers of Mart Smeets?

‘Tom Egbers. Toen ik begon bij Studio Sport heb ik hem als mentor gekozen. Hij heeft mij begeleid en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

‘Hij is geniaal in het schrijven van tv-teksten. Daar wordt nog weleens laatdunkend over gedaan, maar de sportjournalistiek is doordrenkt met clichés, haal die er allemaal maar eens uit. Dat zit soms in kleine dingen en heeft natuurlijk ook met smaak te maken. Sportpresentatoren zeggen bijvoorbeeld vaak: Heracles wist de afgelopen twee maanden geen wedstrijd te winnen. Hoezo ‘wist te winnen’?, zegt Tom dan. Zeg gewoon ‘won’. Da’s actiever, korter, aansprekender. Of: Roda JC heeft die en die speler ‘in de gelederen’. Kom op hé. In een normaal gesprek zou ik dat toch ook nooit tegen je zeggen?

‘Nadat Tom in 2019 een hartinfarct had gekregen, heb ik Studio Voetbal van hem overgenomen. Ik vind het moeilijk te zeggen wat ik anders doe. Ik probeer het programma te presenteren zoals ik ben. En ik ben wel iemand die houdt van flauwe humor. Ik denk altijd: het is voetbal, het is geen wetenschapsprogramma en er zijn geen doden gevallen.

‘Mart Smeets vind ik echt de beste tv-presentator die we in Nederland ooit hebben gehad. Zó’n goede verteller. Toen ik nog beeldredacteur was, had ik eens een twaalf minuten durende samenvatting van een wielertijdrit samengesteld. Hij begon gewoon, uit zijn hoofd, de voice-over daarvoor in te spreken. Dat ging in één keer goed, zonder hakkelen, zonder stotteren. Na precies twaalf minuten stopte hij met praten.’

null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

‘Ik wil op vakantie / met de garantie / dat jij met me meegaat’ of ‘Ik snak zo naar een reisje / in de zon met een ijsje’

‘‘Ik wil op vakantie / met de garantie / dat jij met me meegaat.’ Dat is de catchy zin waardoor je ons nummer (Vakantie uit 2018, gezongen door Gerard Joling, red.) onthoudt. Maar laten we ook niet doen alsof het een majestueuze zin is.

‘Ik ben groot fan van Nederlandstalige muziek en wilde altijd al eens een Nederlandstalig nummer schrijven. Het was me ooit opgevallen dat ik de beste zinnen bedacht als ik lam vanaf de kroeg naar huis fietste. Maar omdat ik die de volgende dag vergeten was, maakte ik een WhatsApp-groep aan waarin ik ze opschreef.

‘Ik was op vakantie in Peru met Bas, een vriend van me die ook in de appgroep zat, en toen zijn we op het strand met die zinnen een lied gaan schrijven. De melodie ervoor zat al in mijn hoofd, de tekst hadden we binnen tien minuten af.

‘Eerst wilden we het door een c-artiest laten zingen, maar omdat we het eigenlijk best goed vonden, zijn we vol voor Gerard Joling gegaan. Ik vond het al vet dat hij überhaupt naar ons idee wilde luisteren, maar uiteindelijk heeft hij het nog gezongen ook.

‘Maar we moeten niet doen alsof dit een wereldhit is geworden. Het was bedoeld als zomerhit, maar uiteindelijk is het pas eind augustus uitgebracht. Haha, toen was het momentum wel voorbij.’

Arnhem of Amsterdam?

‘Amsterdam, daar is het groot en levendig. Maar ik voel me wel Arnhemmer. Daar heb ik gewoond totdat we op mijn 7de naar Velp verhuisden, een dorp tegen Arnhem aan. DVOV, mijn voetbalclub, vond ik het allermooiste wat er was. Ik heb er later nog trainingen aan pupillen gegeven en stukjes voor de website geschreven.

‘Ik ben in Amsterdam gaan studeren. Maar omdat mijn vriendin en ik groter wilden wonen, en Amsterdam dan niet meer te betalen is, wilden we er dit jaar weg. We zijn in Haarlem gaan zoeken, samen met vrienden. Ik vind het altijd gek: tijdens je studententijd woon je met vrienden, maar na een tijdje krijgen ze een vriend of vriendin en waaieren ze zomaar uit.

‘Als je bij elkaar in de buurt gaat wonen, wat mij betreft in Schubbekutteveen, kun je toch in een impulsieve bui bij elkaar langsgaan en zie je elkaar veel vaker. En dat is fijn, want je bent niet voor niets goede vrienden. Ik snap dat het om praktische redenen vaak onhaalbaar zal zijn, maar bij ons is het gelukt. Dus nu zitten we hier met drie vrienden binnen anderhalve kilometer.’

Studio Europa is tijdens het EK voetbal (vanaf 11 juni) dagelijks te zien bij de NOS op NPO 1 om 20.25 uur.

Cv Sjoerd van Ramhorst

1986Geboren in Arnhem

2004-2007Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit

2006Winnaar ‘De gouden Balkenende’

2007-2011 Media en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam

2010Beeldredacteur bij Studio Sport

2013 Presentator Sportjournaal

2018Schrijft nummer voor Gerard Joling

2019Presentator Studio Voetbal

2021Presentator Studio Europa

Sjoerd van Ramshorst woont met zijn vriendin in Haarlem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden