Spion vertelde Moskou 'praktisch alles' over NAVO

Rechtbank veroordeelt Est tot 12,5 jaar cel en hoge boete wegens jarenlange spionage...

AMSTERDAM Een Estlandse spion is tijdens een geheim proces tot 12,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij NAVO-geheimen heeft doorgespeeld aan Rusland. Herman Simm, een voormalige topambtenaar op het Estlandse ministerie van Defensie, moet bovendien een boete van 1,3 miljoen euro betalen.

Zijn vrouw, die werd verdacht van medeplichtigheid, is vrijgesproken.

Dat heeft de rechtbank van Talinn deze week bekend gemaakt.

Het Kremlin ontkent elke betrokkenheid, maar Estland zegt de contactpersonen te kennen die Simm drie of vier maal per jaar in West-Europese landen ontmoette. Hij speelde de informatie (bijna drieduizend documenten) door naar de Russische buitenlandse inlichtingendienst, de SVR, via twee Russen die de identiteit van Portugese ingezetenen hadden aangenomen. In ruil voor zijn informatie heeft hij volgens de rechtbank omgerekend 70 duizend euro ontvangen.

De 61-jarige Simm werd in september in Tallinn gearresteerd. In zijn huis vond de politie honderden vertrouwelijke documenten op cd’s en geheugensticks. Simm bekende direct schuld en heeft aan het onderzoek meegewerkt. De NAVO heeft geen commentaar gegeven, maar volgens de rechter heeft ‘Simms verraad niet alleen Estland geschaad, maar ook onze bondgenoten’.

Simm was eerst een hoge politieofficier en ging in 1995 voor het Estlandse ministerie van Defensie werken. Dat is ook het jaar waarin hij voor het eerst contact had met Moskou. Vijf jaar later werd hij het hoofd van de veiligheidsdienst van dit ministerie, waardoor hij kon beschikken over vertrouwelijke informatie over de communicatie- en controlesystemen van de NAVO. Bovendien heeft Simm het systeem opgezet voor de behandeling van alle vertrouwelijke informatie van het ministerie van Defensie – inclusief de geheimen van NAVO-partners. Pikant detail: hij was ook verantwoordelijk voor de antecedentenonderzoeken van Estlandse militairen en werknemers bij de veiligheids- en inlichtingendiensten.

De zaak is een ramp voor zowel de EU en de NAVO als voor Estland. Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel werd ‘praktisch alles’ doorgespeeld naar Moskou – inclusief NAVO-analyses over de Kosovocrisis, de oorlog in Georgië en het raketafweersysteem dat de Amerikanen in Europa willen bouwen.

De affaire kwam aan het licht doordat een van zijn contacten een hooggeplaatste persoon uit een ander NAVO-land op een nogal knullige manier had geprobeerd te rekruteren. Deze rapporteerde het incident, wat een onderzoek in gang zette, en uiteindelijk tot de arrestatie van Simm leidde.

‘Volgens mij vond hij het heerlijk dat hij bij zo’n groot spel betrokken was’, zegt Jaanus Rahumagi, het hoofd van de veiligheidsdienst van het Estlandse parlement. ‘Simm vond het spannend om undercover te werken en lekker geheimzinnig te kunnen doen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden