Spinaziesalade met pinda's

Chinezen eten bomen. Niet letterlijk, natuurlijk. Maar dat dacht ik wel na een avondje Gourmet Street in Peking. De naam klinkt al ronduit verdacht, van buiten ziet het er vreselijk uit - met zo'n manshoge plastic pop voor de deur die je grijnzend wenkt - en binnen heb je inderdaad het gevoel in de eet-hel van Peking te zijn beland.

Ingrediënten

(Voor 2 personen)
300 gr (wilde) spinazie
2 eetl (rijst)azijn
2 eetl lichte sojasaus
1 eetl sesamolie
1 à 2 teentjes knoflook, fijngehakt
peper, zout
50-100 gr gezouten vliespinda's
De Gourmet Street is helemaal geen straat, het is een enorme eetbazaar in de onderwereld van de shopping mall Wangfujing (zoiets als vijf filialen van de Bijenkorf bij elkaar) waar geen greintje daglicht naar binnen komt.

In die kelder kijk je aan tegen kilo's en kilo's vlees, opgestapeld of aan stokjes geregen. Bergen pannenkoekjes met allerhande vullingen. Tientallen dumplings en jiaozi. Schalen vol noedels en rijstgerechten. Overal staan jongens en meisjes met mondkapjes en latexhandschoenen om binnen een paar tellen je eten ter plekke te wokken, te frituren of in de magnetron op te warmen. En alles wordt geserveerd met een paar wegwerpeetstokjes in een papieren hoesje.

Hoeveel mensen eten hier in die slecht verlichte kelder aan slecht schoongemaakt kunststoftafels? Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schuifelen ze in rijen langs al die etensbakken. En de Gourmet Street is bij lange na niet de enige massale eet-afwerkplek van Peking, van heel China, of zelfs van heel Azië.

Alles bij elkaar zal er in China dus toch al gauw dagelijks een boompje of wat worden weggekauwd. Het zal wel een dwaze eenmansactie zijn, maar ik doe er niet meer aan mee. De oplossing is even charmant als eenvoudig. Bij de ingang van de Gourmet Street zit een prachtige speciaalzaak, waar ze reisstokjes verkopen: eetstokjes die je in- en uit elkaar schroeft en in een elegant kokertje meeneemt.
Iets minder exclusief maar even leuk en veel goedkoper: bij elke supermarkt vind je etuitjes of doosjes waarin schoolkinderen hun eetstokjes voor de lunch meenemen.

Overigens kun je in Peking uiteraard ook heel erg lekker en ontspannen eten. In het restaurant vlakbij mijn hotel maken ze spinaziesalade met pinda's. Was en blancheer de spinazie, dep de bladeren droog en rangschik ze op een schaal. Maak een dressing van de azijn, sojasaus, sesamolie (verwarm die even lichtjes), knoflook, peper en wat zout. Giet de dressing over de spinazie en strooi de pinda's erover. Eet met stokjes de salade van de schaal. Ook de pinda's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden