Spanje wil EU-comité tegen terrorisme

EU-landen moeten via nieuw comité sneller informatie uitwisselen...

MADRID Spanje, dat sinds begin dit jaar voorzitter van de EU is, wil een nieuw Europees comité in het leven roepen voor het bestrijden van het terrorisme. De antiterreurdiensten van de EU-landen moeten via het comité sneller informatie uitwisselen over terreurdreiging.

Dat heeft de Spaanse krant El País zaterdag gemeld op gezag van bronnen bij het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens de krant hebben acht andere landen al hun steun toegezegd aan het creëren van het comité. Onder die landen zouden Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn. Zegslieden van de Spaanse regering meldden dat vertegenwoordigers uit de geïnteresseerde landen op 21 en 22 januari in Madrid bijeenkomen om te overleggen over de oprichting van het comité.

‘Het heeft geen zin als alle Europese diensten voortdurend op internet zoeken naar hetzelfde, naar aanwijzingen voor terreurdreiging’, zei een ambtenaar van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken tegen El País. ‘Het is beter het werk te verdelen en vervolgens de informatie uit te wisselen.’

Spanje stelt voor elk jaar een bijeenkomst van de bij het comité aangesloten antiterreurdiensten te houden. Verder wil Madrid het voorzitterschap van het comité laten rouleren.

De EU heeft al een coördinator van het antiterreurbeleid, de Belg Gilles de Kerchove d’Ousselghem. Maar diens invloed is beperkt, doordat de meeste landen hun soevereiniteit op dit gebied zorgvuldig bewaren.

Spanje hoopt dat het beter zal lopen wanneer de diensten rechtstreeks met elkaar praten, maar ook dat bleek in het verleden steeds nogal lastig. Vooral de grote EU-landen hebben in de praktijk onvoldoende vertrouwen in de geheime diensten van kleinere EU-landen en wisselen alleen informatie uit met een select groepje ‘betrouwbare’ landen.

Spanje heeft de afgelopen week het EU-voorzitterschap overgenomen van Zweden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.