Spanjaarden boos op Jamie Oliver na heiligschennis met paella

Jamie Oliver is in de keuken altijd een vrije geest geweest. Het leverde de Britse tv-kok met de jongensachtige uitstraling en eigenwijze aanpak wereldwijd een enorme schare fans op. Maar de Spanjaarden hebben het even gehad met 'The Naked Chef'. Aanleiding is een paellarecept met kippendijen en chorizo dat Oliver online heeft gezet. Heiligschennis van een van de pronkstukken van de Spaanse keuken, aldus de verontwaardigde Spanjaarden.

De Britse tv-kok Jamie OliverBeeld anp

'Goed Spaans voedsel is nauwelijks lekkerder dan paella. Mijn versie is een mix van kippendijen & chorizo', schreef Oliver in een bericht aan zijn 5,67 miljoen Twitter-volgers. Vrijwel direct volgde de woede uit Spanje. Paella bestaat uit een rijstschotel, met vis, schaaldieren, schelpdieren, groenten en/of kip. Allerlei variaties zijn mogelijk. Maar chorizo is uit den boze, menen de Spanjaarden. Vooral zij die afkomstig zijn uit Valencia, de bakermat van het populaire gerecht.

'Haal de chorizo weg. We onderhandelen niet met terroristen. Eerste waarschuwing', was een van de woedende Spaanse reacties op sociale media. Anderen meenden dat Oliver geen paella had gemaakt maar slechts 'rijst met spullen'. Zelfs de populaire Spaanse kok Alberto Chicote, bekend van het tv-programma Top Chef en een van de pioniers van de fusion in de Spaanse gastronomie, was niet te spreken over het recept van zijn collega. Hij nodigde Oliver uit om een kijkje te komen nemen in Valencia om te leren hoe echte paella wordt gemaakt.

Jollofgate

En dan zijn er Spaanse critici die menen dat Oliver sowieso de weg kwijt is als het over de Spaanse keuken gaat. De 41-jarige Britse kok staat erom bekend dat hij graag chorizo toevoegt aan zijn gerechten om er een 'Spaans tintje' aan te geven. Zo bereidde hij eerder een tomatensalade met de kruidige Spaanse worstsoort - wat je in geen enkel restaurant in Spanje zult aantreffen. Ook waagde Oliver het om een ander monument uit de Spaanse keuken, de tortilla de patatas of aardappelomelet, met chorizo op te vrolijken. Of 'chouriso' zoals Oliver het steevast met zijn zwaar Essex-Engels accent noemt.

Overigens is het niet de eerste keer dat Oliver zich met een eigen interpretatie van een rijstschotel de woede van duizenden op de hals haalt. Twee jaar geleden publiceerde de Brit zijn recept voor het in West-Afrika zeer populaire Jollof rijst met kip. Woedend waren ze, vooral in Ghana, dat Oliver het had gewaagd cherry tomaatjes te gebruiken in plaats van gewone tomaten. De affaire kreeg op Twitter zelfs een eigen hashtag #jollofgate.

Gordon Ramsay

Ter verdediging van Oliver in de huidige paellarel: hij is niet de enige bekende chef die zijn vingers brandt aan het geliefde Spaanse gerecht. Tv-kok Gordon Ramsay gebruikte chili als een van zijn ingrediënten, wat de Spaanse krant El Pais ertoe verleidde op te merken dat 'het nooit te laat is om Spanje te verwarren met Mexico'.

Het laatste woord is voor chef José Miguel Sanchis van restaurant Casa Pepe Sanchis in Cordoba. Sanchis won begin september de jaarlijkse internationale paellawedstrijd. Volgens de jury was de paella van de net 18-jarige kok de allerbeste ter wereld. Wat vindt Sanchis van de ophef? 'Het is een ongeschreven regel dat je niet gaat tornen aan de ingrediënten van een traditioneel gerecht. Dus ook niet aan de Paella Valenciana. Doe je dat wel, zoals Jamie Oliver, dan moet je het geen paella meer noemen. Wat hij gemaakt heeft is rijst á la paella', laat Sanchis telefonisch weten aan de Volkskrant.

En wat de door zijn vele landgenoten zo verfoeide chorizo betreft? Hij lacht. 'Die mag Oliver er best bijgooien. Hij mag toevoegen wat hij wil. Dat doen sommige Spaanse koks ook. Maar die beweren dan niet een paella te hebben gemaakt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden