Spaghetti met pittige ansjovissaus en pangrattato

Sylvia Witteman


Ingrediënten

1 pond spaghetti
olijfolie
wat rode peper (droog of vers naar smaak)
beetje verse tijm
2 blikjes ansjovisfilet
sap van 2 citroenen
3 tenen knoflook (gesnipperd)
ongeveer 15 filetjes
half tot heel niet al te vers wit stokbrood


Januari is een armoedige maand, in diverse betekenissen van het woord. Koud, donker, mislukte goede voornemens. En dan is ook nog het geld op. Verspild aan nutteloze kerstgeschenken en uitgebreide schranspartijen waaraan de herinnering menigeen nog hinderlijk aan de heupen kleeft. Walgend sloft iedereen weer naar school en kantoor - het trommeltje met kleffe boterhammen in schril contrast met het nog zo onlangs genoten feestgebraad. Moeders graaien verbeten in uitverkoopbakken. Het kinderjasje mag best kanariegeel en twee maten te groot zijn, als het maar goedkoop is.

De restaurants zijn leeg, maar bij de kiloknaller staan rijen voor waterige kipfilet of karbo's. Wee degene die in januari jarig is! Hij krijgt in plaats van een echt cadeau louter resten uit andermans kerstpakket: miniflesjes Finse vlierbessenlikeur, een rieten mandje met theezakjes in twintig smaken of een plexiglas pepermolen. In alle etalages hangen intussen de winterjassen, staan poppenhuizen en digitale camera's - dezelfde die u drie weken geleden in een feestroes kocht, nu voor de helft van de prijs.

Zo boert de harde werkelijkheid ons dagelijks in het gelaat. Een maand naar een warm eiland, en daar dan langzaam doch onophoudelijk cocktails met een rietje uit uitgeholde ananassen drinken, dat zou natuurlijk wel helpen. Maar het geld, hé?

Dan in godsnaam maar weer de keuken in.

Koken helpt vaak tegen treurnis, en eten ook. Het onderstaand gerecht is heel goedkoop. In Italië is het echt armeluiseten, voor mensen die zelfs geen stukje parmezaanse kaas kunnen betalen. In plaats daarvan strooien ze krokant gebakken broodkruim over de spaghetti, want dat is ook lekker en kost bijna niets. Want een spaghetti met pittige ansjovissaus en pangrattato, die goed genoeg is voor een arme Italiaan, is voor een arme Hollander al gauw een lekkernij.


Bereidingswijze

Verkruimel het brood in de keukenmachine, of doe het in een theedoek en stamp er een tijdje op. De kruimels mogen niet te klein zijn, het moeten eigenlijk meer kleine stukjes brood worden. Doe een scheut olijfolie in een zware koekenpan en bak daarin de broodkruimels op niet te hoog vuur met de helft van de knoflook en wat tijm goudbruin en krokant.

Strooi er zout en peper over, en laat de kruimels 'pangrattato' uitlekken op keukenpapier. Kook de spaghetti al dente in flink gezouten water.

Doe intussen weer flink wat olijfolie in de koekenpan, zet hem op een zacht vuur met de rest van de knoflook en de ansjovisjes. Roer tot de visjes in de olie gesmolten zijn. Doe het citroensap erbij en de verkruimelde of gesnipperde rode peper. Roer nu de beetgare, uitgelekte pasta er goed door, schep de pasta op de borden en bestrooi elke portie gul met de kruimels.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden