Spaghetti carbonara in stapjes


Ingrediënten


Voor 4 personen
100 gram parmezaanse kaas 400 gram spaghetti 100 gram ontbijtspek 4 eetlepels olijfolie 1 teen knoflook, in plakjes 2 eieren zout en peper


Een persbericht meldt dat er iets bestaat dat www.eetlijst.nl heet. Dat is een site voor studenten in studentenhuizen die hun kooken eetgedrag willen coördineren. Wie koopt wat, wie eet mee en wie niet, dat werk. Van de site kunnen de beheerders ook gegevens verzamelen. Over wat er veel gegeten wordt bijvoorbeeld. Welnu, zij verbazen nu de wereld met het schokkende feit dat studenten het liefst spaghetti eten. Het onderzoek vertelt niet wat de studenten met die spaghetti doen. Er potten saus doorheen mikken, wed ik. Zonde. En ik verdenk ze er ook van voordeelspaghetti te kopen en die plat te koken.

Sinds mijn eigen studententijd zijn er vele jaren verstreken, waarvan ik er eentje in Itali&ë doorbracht. Daar leerde ik pasta waarderen en pasta koken. Italianen doen heel moeilijk over pasta, maar ze hebben verdikke gelijk. Het verschil tussen vies en subliem zit niet in truffels of kaviaar, maar tussen verkookt en al dente, tussen rommel uit de aanbieding en een goed merk. Vandaag maken we spaghetti alla carbonara en ik leg het heel precies uit. In stapjes. Voor studenten en ongeoefenden.


Bereidingswijze

1. Rasp de kaas. Je mag hem geraspt kopen, maar neem iets goeds. AH verkoopt geraspte Parmigiano Reggiano (de top), gebruik anders de breder verkrijgbare Grana Padano, die in de winkel geraspt kan worden.

2. Breng een grote pan water aan de kook en doe daar veel zout bij. Wie het wil uitrekenen: een theelepel met een kop met liter. 3. Gebruik geen kant-en-klare spekreepjes, maar snijd zelf het spek in reepjes. Bak het spek een minuut of vier op halfhoog vuur in de olie. Knapperig hoeft het niet te worden. Bak de knoflook de laatste halve minuut niet langer mee. Draai dan het vuur eronder uit.

4. Doe de spaghetti in het water. Kijk op de verpakking naar de kooktijd en roep iedereen aan tafel. Pasta kan straks niet warmgehouden worden en koude pasta is vies. Roer in het begin een paar keer in de pan om kleven te voorkomen.

5. Doe het spek met het bakvet in een grote kom. Voeg de kaas en de rauwe eieren toe en meng goed. Draai er peper uit de molen over. Zet een vergiet in het aanrecht en houd de kom in de buurt. Roep nog een keer de sloomste duikelaars aan tafel.

6. Proef of de spaghetti al dente is. Kiep hem in de vergiet, laat kort uitlekken en doe hem meteen in de kom. Hussel onmiddellijk met twee spatels de boel doorelkaar. De hitte van de pasta doet de eieren half stollen, zodat er een saus ontstaat. Als je vanwege meer mensen of meer honger grotere hoeveelheden maakt, moet je nóg sneller husselen. Kijk uit, het spettert.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden