Spaanse pan con tomate

Nanda Troost


Ingrediënten


Voor 1 persoon
een half ongesneden vloerwit
1 blikje ansjovisfilets
3 tomaten
zout en peper uit de molen
2 eetlepels fijngehakte peterselie
3 eetlepels (Spaanse) olijfolie
1 grote teen knoflook
6 zwarte olijven zonder pit (in plakjes)


De Nederlandse manager is de gelukkigste van Europa. Hij geeft gemiddeld een 8, de hoogste score onder de Europese topmanagers. Dat blijkt uit de twaalfde UPS Europe Business Monitor, een jaarlijks terugkerend onderzoek dat UPS laat uitvoeren onder 1452 topmanagers van de 15 duizend belangrijkste bedrijven in Europa. Het onderzoek richt zich op een verscheidenheid aan onderwerpen die invloed hebben op het zakenleven.

En zo blijkt dan dat voor 81 procent van alle ondervraagde managers de computer het meest essentiële hulpmiddel bij hun dagelijkse werkzaamheden is. Jammer voor de secretaresse: zij is met het Europees gemiddelde 20 procent (in Nederland nog lager met 18 procent) niet echt onmisbaar.

Europese managers schieten in de stress van e-mail en mobiele telefoons. Van de Spanjaarden zou 51 procent wel zonder looptelefoon willen leven, van de Italianen 44 procent en van de Nederlanders 36 procent.

Op de vraag: 'Wat doet u gewoonlijk tussen de middag' gaat de Nederlandse manager aan kop met het eten in restaurant/kantine. 69 Procent van de Nederlandse manager 'is verknocht aan de kantine', zo legt UPS de cijfers uit. Om nog even te vergelijken: van de Spaanse managers gaat 28 procent naar huis voor de lunch.

Een beetje manager spant zich straks in om onderstaand broodje op de menulijst van zijn (of haar) kantine te krijgen. En anders doet 'ie als zijn Spaanse collega's en luncht eens thuis.

Spaanse pan con tomate, uit het foldertje Wereldlunchen met brood van het Voorlichtingsbureau Brood. Voor 1 persoon. Klaar binnen een kwartier.


Bereidingswijze

Verwarm een grillpan (een pan met anti-aanbaklaag voldoet ook prima) voor tot gloeiend heet.

Snijd van het brood twee grove sneden en rooster ze mooi bruin in de grillpan.

Laat intussen de ansjovisfilets uitlekken op een flinke laag keukenpapier.

Halveer 1 tomaat en verwijder de zaadjes.

Ontvel de andere tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep ze in een kom en bestrooi met zout en peper, 1 eetlepel peterselie en 1 eetlepel olijfolie.

Wrijf de sneetjes geroosterd brood eerst in met een halve teen knoflook en daarna met de gehalveerde tomaat. Sprenkel er wat olijfolie over.

Leg de sneetjes op een bord en schep de tomatensalade erop. Leg op elk sneetje twee reepjes ansjovis en strooi de olijven en de rest van de peterselie erover.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden