Soumaya (22) velde zelf fatwa's

Haar vader verscheurde haar burka. Hij was bang dat zij aanslagen wilde plegen. De imam noemt haar hoogmoedig. Soumaya S....

Soumaya S. was 'gewoon een gekke meid', zegt de jonge vrouw,een moslima die S. nog kent uit de tijd dat ze nog niet getrouwdwas met een voortvluchtige terreur-verdachte. 'Ze was eenspringerig, spontaan kind. Iemand die wel van spanning ensensatie hield. Misschien was ze daarom wel makkelijk tebeïnvloeden.'

De jonge vrouw zit in de vrouwenruimte van de gematigde ElIslam moskee in Den Haag. Hier kwam Soumaya vroeger ook. Maarzij veranderde, nadat ze in contact was gekomen met desalafistische As Soennah-moskee. Ze radicaliseerde en ging na eenbezoek aan Mekka een allesbedekkende burka dragen.

Op 22 juni werd Soumaya S. met Nouredine el F. - met wie zeislamitisch was gehuwd - opgepakt in Amsterdam. Bij haararrestatie riep zij luidkeels 'Allah Akbar' (God is groot). Inde rugzak van Nouredine el F. werd een geladen machinepistoolgevonden.

De 22-jarige S. wordt nu als medeverdachte beschouwd van verboden wapenbezit met een terroristisch oogmerk. Vandaag staatze terecht voor de rechtbank in Rotterdam. Alleen, want haar23-jarige man wordt samen met de Hofstadgroep berecht wegenslidmaatschap van een terroristische organisatie.

Dat Soumaya van het bestaan van het machinepistool type Agram2000 op de hoogte was, blijkt uit een ambtsbericht van de AIVD.De inlichtingendienst luisterde drie dagen voor haar aanhoudingeen telefoongesprek af, waarin Soumaya zegt dat zij met eenAgram 2000 rondloopt.

Belastend voor Soumaya is verder een afgeluisterd gesprektussen haar en haar zus Hanan, die apothekersassistente is in DenHaag. Soumaya vraagt of Hanan adressen kan leveren van beroemdeklanten, zoals 'een hele bekende bruine vrouw, een kankerwijf',minister van Binnenlandse Zaken Remkes en VVD-leider Van Aartsen.

Hanan bevestigt dat Van Aartsen daar komt, maar geeft zijnadres niet. Later blijkt dat de VVD-politicus helemaal geen klantis, maar dat haar zus dit heeft gezegd om Soumaya zolang mogelijkaan de praat te houden. Hanan probeerde te achterhalen waar haarzus uithing.

Soumaya was eind april weggelopen van huis. Op 6 mei had haarmoeder haar als vermist opgegeven. De ouders, gematige moslims,hadden veel moeite met het gedrag van hun dochter. Zo verscheurdehaar vader uit frustratie Soumaya's burka, maar binnen weekarriveerde een nieuwe sluier per post. De vader was bang, zoverklaarde hij tegenover de politie, dat zijn dochter eenaanslag zou plegen op het Tweede-Kamerlid Hirsi Ali of op VanAartsen. Volgens ingewijden heeft Soumaya 'takfir' op haar vadergedaan. Zij heeft hem ongelovig verklaard, hetgeen zeer ernstigis in de islam.

Soumaya was zoekende, zeggen mensen uit haar omgeving. ImamFawaz van de radicale As Soennah-moskee wist niet wat hij methaar aan moest. Zij was 'hoogmoedig', zegt hij. Ze vaardigdefatwa's uit, terwijl ze daar niet de kennis voor heeft. De imamheeft haar ook herhaaldelijk gewaarschuwd voor de Hofstadgroep,in zijn ogen 'verderfzaaiers'.

Voor haar huwelijk met El F. had hij nog lezingen voor haargeschreven, onder andere over Marokkaanse loverboys. Hele slechtejongens zijn dat met een verderfelijke invloed, vindt Fawaz. OfSoumaya ooit iets heeft gedaan met zijn versie, weet de imamniet. Ze heeft hem nog wel een keer gebeld toen ze op de vluchtwas met El F., maar uiteindelijk heeft ze zich niets van zijnadvies aangetrokken.

Haar ouders zijn blij dat Soumaya vast zit. Ze hopen dat zetot bezinning komt en alsnog het diploma dokterassistent zalhalen. Vooralsnog is dat ijdele hoop. Volgens een verklaring vaneen medegedetineerde in de Zwolse gevangenis, reageerde Soumayabuitengewoon fel op een tv-fragment met Hirsi Ali. 'You're next',riep ze strijdbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden