PostuumAndré Groote (1944-2019)

Songwriter die furore maakte als paragnost

André Groote wilde in volledige anonimiteit sterven. De man achter hits als Henry the Horse en Racing Cars wilde gaan zoals hij was geboren.

André Groote. Beeld
André Groote.

André Groote kon niet met zijn leeftijd uit de voeten. ‘Mijn kalenderleeftijd doet er niet toe. In mijn visie ben ik eeuwenoud, misschien wel miljoenen jaren. In mij en ons allemaal stroomt het water van de mammoet en de dinosaurus.’

Groote overleed 14 augustus in Nieuwleusen na zes jaar kwakkelen met zijn gezondheid. Voor hemzelf was de dood een non-event. Op zijn uitvaart was er niemand. Alleen de uitvaartondernemer. Hij werd alleen geboren en wilde ook alleen begraven worden. Hij liet wel veel na. Hij schreef meer dan vijfhonderd liedjes, zegt zijn broer en mede-muzikant Henk Groote. Met zijn band Geebros stond hij acht weken in de top-40 met Henry the Horse, met Air Bubble negen weken met Racing Cars. ‘Muziek maken is hij tot zijn dood blijven doen’, zegt zijn nicht Diana Jansen.

Daarnaast had hij een bestaan als droomuitlegger, paragnost en parafilosoof. Uit heel Nederland kwamen mensen bij hem voor raad. Henk Groote: ‘Hij koesterde een enorme liefde voor zijn patiënten. Ik weet dat hij een keer om twee uur ’s middags uit het ziekenhuis kwam na een operatie en een half uur later alweer zijn eerste patiënt ontving.’

Tussen 1978 en 1994 was hij medewerker van het Veronica-radioprogramma Het Zwarte Gat, dat ging over het onzichtbare, het ongrijpbare en het onpeilbare. Hij zei de Val van de Muur te hebben voorspeld, de vuurwerkramp van Enschede en de tsunami. Hij schreef drie boeken: Paranormaal Belicht, Paradixie en Dromen, visioenen en uittredingen, waarin hij uitleg gaf over telepathie, aura, reïncarnatie, dromen en visioenen.

André Groote werd geboren in Groningen in een gezin van zes kinderen dat later naar Apeldoorn verhuisde, omdat zijn vader die letters voor lichtreclames maakte meer centraal wilde wonen. Op zijn 14de jaar stond hij al samen met zijn jongere broer Henk op het podium. ‘We waren gek op The Everly Brothers die we hoorden op Radio Luxemburg. Dat wilden we ook. We kochten een gitaar en maakten er met plakplastic identieke gitaren van. Later kwam onze broer Ben er als drummer bij en nog een bassist. Toen hadden we een groep’, zegt Henk Groote.

André schreef de nummers en nam samen met zijn broers Henk en Ben de zang voor zijn rekening. Eerst was de naam Goldstar Brothers, later Geebros, waarmee ze naast Henry the Horse in 1968 ook met Made in Hongkong een top-40-hit scoorden. Maar de band hield geen stand. Henk Groote werd beïnvloed door Pink Floyd en André kreeg meer aandacht voor het milieu. Een volgende band Crying Wood lag al uit elkaar voordat ze na anderhalf jaar toeren de eerste elpee zou uitbrengen. Andere bands volgden zoals Cadillac en Balance Bull & Fish. Maar pas met Air Bubble haalden de broers met het nummer Racing Cars de top-10 en deden ze ook mee met de voorronde van het nationaal songfestival. In 1978 verscheen van André een succesvol Nederlandstalig solo-album Door de wind verteld.

Heel lang werkte hij samen met zanger/componist Erwin Nyhoff die nu bekend is van The Voice of Holland. Hoewel paragnost zijn eigenlijke baan was bleef hij muziek maken – cd’s met titels als De Levendraad en Oase achter Glas. Met Henk – ‘We waren één ziel in twee lichamen’ – had hij jarenlang een radioshow over muziek totdat dit niet meer ging.

André had geen vrouw en kinderen. ‘Hij was heel lief voor zijn patiënten maar te lastig om met iemand samen te leven’, zegt broer Henk. Hij hoefde geen mensen op zijn uitvaart. ‘Wij kenden hem en vonden het eigenlijk gewoon. Maar de buitenwereld vond het raar’, aldus nicht Diana Jansen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden