'Sneu voor Inter Scaldes: verdiende vorig jaar al derde ster'

Geen derde driesterrenrestaurant, oudgedienden maken de dienst uit en de hoofdstad is terug. De eerste observaties van onze recensent Mac van Dinther bij de presentatie van de Michelingids in het De La Mar in Amsterdam.

Jacob Jan Boerma van De Leest tijdens de presentatie van de Michelin Gids in het DeLaMar Theater. Beeld anp

Je zette een flesje op een eerste Michelinster voor The White Room, het restaurant van het Amsterdamse Krasnapolskyhotel. Kom maar op.

'Ja, over die ster waren we hier met zijn allen toch wel vrij zeker. Jacob Jan Boerma, een van de twee Nederlandse driesterrenkoks (De Leest in Vaassen), heeft er weliswaar een sous-chef neergezet, maar je verwacht toch dat onder zijn toezicht een ster mogelijk is. Hij wilde dat ook heel graag, maar kennelijk is het niet goed genoeg bevonden.'

Welke sterren had je juist niet verwacht?

'Cocina Del Mondo, die kwam niet alleen onverwacht, ik ken die hele zaak niet. De ster voor Mos (Amsterdam) zag ik ook niet aankomen. Het is een nieuw restaurant, ik was daar echt niet tevreden.

Ook Het Parool had volgens mij het een en ander aan te merken.'

Wat valt op aan de overige winnaars?

'Onder hen zijn een flink aantal oudgedienden. Zoals de enige chef die dit jaar van een naar twee sterren ging: Jan Sobecki. Met Chapeau! in Bloemendaal had hij al twee sterren, en nu ook met Tribeca in Heeze. Van de zes nieuwe sterrestaurants kennen we verder namen als Luc Kusters van Bolenius (Amsterdam), Joris Bijdendijk van Rijks (Amsterdam) en Edwin Kats bij Noble (Den Bosch). Die laatste was bijvoorbeeld voorheen tweesterrenkok in La Rive, in het Amsterdamse Amstelhotel.'

Lees ook

Geen derde driesterrenrestaurant in Nederlandse Michelingids
In de Nederlandse Michelingids 2017 staat wederom geen derde driesterrestaurant. De hoogste score blijft voorbehouden aan De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen. Wel kwam er een twintigste tweesterrenrestaurant bij, het pas geopende Tribeca in Heeze. Vijf restaurants kregen hun eerste ster, zeven gingen verloren.

Over La Rive gesproken, dat is zijn ster kwijt.

'Ja, dat is heel opvallend en een enorme slag. Ooit gingen zij openlijk voor drie sterren onder chef Robert Kranenborg. We zijn het er hier wel over eens dat dit, na een aantal chefwissels, toch wel het einde van een gastronomisch instituut is.'

Oké, een Amsterdams instituut is verloren gegaan, maar in de hoofdstad hebben ze desondanks weinig te klagen.

'Klopt, en dit is opvallend. Vorig jaar gingen alle nieuwe sterren naar de provincie, dit jaar de helft naar Amsterdam. Maar Amsterdam verloor meer dan een ster aan La Rive; Le Restaurant sloot de deuren.'

Vorig jaar kwamen er in totaal acht sterren bij, dit jaar een eraf. En weer geen derde driesterrenrestaurant. Een mager jaar?

'Dat is het toch wel, ja. Maar, vier van de zeven sterren gingen verloren door het sluiten van restaurants. In de meeste gevallen was dit omdat de koks ergens anders aan de slag gingen. Kijk naar Chapeau!, dat Sobecki verloor aan Tribeca.'

'Dat er geen derde driesterrenrestaurant bij komt is wel echt jammer en dan vooral voor het Inter Scaldes in Kruiningen. Chef Jannis Brevet had hem vorig jaar al moeten krijgen. Het jaar ervoor probeerden ze het ook al. Dit gaat niet meer lukken vrees ik. Erg sneu, het is een ongelofelijk goed restaurant.'

Lees ook

Restaurants zijn niet meer op sterrenjacht
De rol van de restaurantgids van Michelin verandert. Voor een groeiende groep uit-eters is het niet meer de Bijbel, en menig chef-kok is een ster liever kwijt dan rijk. Heeft de Rode Gids nog toekomst? (+)

Nog meer teleurstellingen?

'Ja, ook uit Zeeland. Chef-kok Thijs Meliefste, van het gelijknamige restaurant, was met zijn hele entourage naar Amsterdam gekomen voor de presentatie. Dit doe je niet vanuit Zeeland als je niet iets verwacht, misschien zelfs wel bent getipt. Ook moet ik constateren dat de jonge generatie van de gastronomique-stroming duidelijk nog niet wordt beloond. Zoals restaurant Gebroeders Hartering in Amsterdam, die al vaak zijn getipt maar weer niet zijn beloond.'

Lees ook

'Als je één ster hebt, moet je voor twee gaan'
Het is de jaarlijkse hoogmis van de gastronomie: de Michelingids reikt maandag nieuwe sterren uit. Hoe gaan de zaken na zo'n onderscheiding? Dat weten ze in Holten, waar De Swarte Ruijter vorig jaar in de prijzen viel. (+)

Er werd ook stilgestaan bij de dood van Joop Braakhekke.

'Dat was een heel mooi moment. Thérèse Boer, eigenaar van onder meer De Librije (een van de twee Nederlandse driesterrenrestaurants), noemde hem terecht 'een kleine man en een groot gastheer'. Er was een minuut stilte, een grote foto van Joop en een daverend applaus. Heel indrukwekkend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.