Snelle groene curry met spruiten en gehakt

Onno Kleyn


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 ui, in grove flinters
350 gram gehakt naar keuze
500 gram spruitjes, gehalveerd
2 dl kokosmelk
2 eetlepels groene currypasta (of meer)
Thaise vissaus
handje Thaise basilicum


Opdringen, daar komt het door. Of liever gezegd, het komt door angst. Dat kinderen niet willen eten bedoel ik. Het komt door angst van de moeders. `Ja maar, hij/zij moet toch eten?', roepen ze desperaat.
Welnee.

Het gaat mis als het broed een jaar of anderhalf is. Net nog tetterde je als ouder trots dat het álles at, zelfs olijven! Vervolgens leert het kind het woord `nee'. Een toverwoord. Je kunt er mensen mee gek krijgen, papa en mama voorop.
Eerste strijdpunt: eten. Welnu, daar moet je niet intrappen. Kinderen groeien niet van eten, kinderen groeien van hormonen. Al eten ze drie weken alleen snoep, of chips, of helemaal niks, dan groeien ze gewoon door. En enge ziekten krijgen ze ook al niet. Niet daardoor, tenminste.

Nee, het bordje-leeg-principe is uit den boze. Je biedt slechts aan, en klaar. Geen appelmoes (dat is een schep suiker in verkapte vorm) erbij of erdoor doen, geen aparte dingen koken. Alleen bitter, dat hoefde ons kind niet. En dat was dan lof, of frisée. Spruiten wel, want die zijn, mits kort gekookt, niet meer bitter.

Aanbieden, samen aan tafel eten, dat is de truc. Dan dreigen er nog invloeden van buiten. Van school, van vriendjes. Dat groenten vies zijn, leren kinderen van andere kinderen. Groen is een te vermijden kleur. Nou, jammer dan. In fruit zit veel meer dan in groenten, aan vitaminen.

Geen eten opdringen, en zeker geen beloningen instellen - toetje - voor het wegwerken van bepaalde zaken. Die worden daar namelijk viezer door. Laat je kinderen maar de vlekjes peterselie uit een gerecht peuteren. Laat ze maar enge dingetjes van vlees snijden. Alles gaat over, als je er geen issue van maakt, want dan geef je ze macht.

Dat wat mijn bijdrage aan de Kinderboekenweek betreft. Mijn recept heeft niks kinderachtigs, maar is iets wat hardwerkende papa's en mama's door de week graag willen: makkelijk, supersnel en uiterst smaakvol: groene curry van spruitjes, jaja, en gehakt.
Fruit de ui even aan in een scheutje olie en voeg het gehakt toe. Bak al roerend los. Doe de spruiten, kokosmelk en currypasta erbij, plus zoveel water dat de spruiten half onder staan. Laat afgedekt 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met vissaus en voeg, als je het hebt, de Thaise basilicum toe. Eet met rijst.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden