Snel brief van paus over misbruik

Benedictus XVI zet spoed achter zijn pastorale brief aan de Ierse katholieken...

Van onze correspondente Linda Otter

ROME Paus Benedictus XVI zet spoed achter zijn pastorale brief aan de Ierse katholieken over het kindermisbruik onder geestelijken. ‘Ik hoop dat het schrijven zal bijdragen tot berouw, genezing en vernieuwing in de kerk’, zei de paus op zijn wekelijkse audiëntie in Rome. Hij heeft beloofd de brief vrijdag te ondertekenen.

De inhoud van de tekst is nog niet bekend. Volgens aartsbisschop Rino Fisichella van de Pauselijke Academie voor het Leven zal de paus ‘duidelijke taal’ gebruiken en niet om de zaken heen draaien.

Vorige maand had de paus een ontmoeting met Ierse bisschoppen om te praten over het jarenlange misbruik van kinderen door geestelijken. Meer dan 15 duizend kinderen zouden tussen 1930 en 1990 op Ierse katholieke scholen zijn misbruikt.

Het besluit van de paus om haast te maken met de brief, komt na de groeiende kritiek uit het buitenland dat het Vaticaan blijft zwijgen over seksschandalen waarbij priesters zijn betrokken. Bondskanselier Angela Merkel eiste woensdag in het Duitse parlement ‘de waarheid en duidelijkheid’. Merkel: ‘Tot op de bodem moet worden uitgezocht wat er is gebeurd.’

Bisschop Stephan Ackermann van de Duitse Bisschop Conferentie zei dat de kerk criminele handelingen van pedofiele geestelijken ‘onder het tapijt heeft geveegd’. De Duitse bisschoppen overwegen een fonds op te richten om slachtoffers schadeloos te stellen, zo meldde de Süddeutsche Zeitung woensdag. Het fonds moet ook worden gebruikt ter preventie van nieuw misbruik.

Het hoofd van de Ierse katholieke kerk bood woensdag zijn excuses aan voor zijn rol bij het toedekken in de jaren zeventig van een misbruikschandaal waarbij de pedofiele priester Brendan Smyth was betrokken. Kardinaal Sean Brady bood zijn verontschuldigingen aan ‘aan al diegenen die het gevoel hebben dat ik ze in de steek heb gelaten’.

In Italië zijn de schandalen over het misbruik geen voorpaginanieuws. Alleen Fisichella heeft uitgebreid willen reageren. In een interview met de krant il Corriere della Sera zegt Fisichella dat de r.k. kerk weigert zich onder druk te laten zetten. ‘Wij zijn al maanden bezig met deze kwestie. Er is tijd nodig om te oordelen, we willen niet het risico lopen onschuldigen te treffen.’

Fisichella: ‘Deze zaken gebeuren echt niet alleen in de kerk. Je hoeft alleen maar naar het nieuws te kijken. Dan zie je dat er in Nederland zelfs een partij is voor pedofielen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden