Smokkelschandaal in China groeit

Onder de ruim tweehonderd arrestanten en verdachten in het grootste smokkelschandaal uit de geschiedenis van communistisch China zijn niet alleen plaatselijke bestuurders, politiechefs, partijbazen en bankdirecteuren, maar ook vier managers van staatstelecombedrijven, de zoon van een generaal en de vrouw van een lid van het politburo....

De verdachten zouden kolossale bedragen aan smeergeld hebben opgestreken van importeurs in de zuidoostelijke havenstad Xiamen. Deze smokkelaars handelden vooral in olieproducten, sigaretten, auto's, rubber, geweren en zaktelefoons. Dat heeft hun de laatste jaren tientallen miljarden guldens opgeleverd.

Interpol is ingeschakeld om een loco-burgemeester en een andere gevluchte verdachte op te sporen. Alle provinciale autoriteiten hebben een verbod gekregen om het land te verlaten.

Een team van duizend rechercheurs is op deze affaire gezet. Het wordt geleid door mevrouw Liu Liying, China's belangrijkste corruptiebestrijder.

Liu's grootste successen waren de veroordeling in 1998 van de vorige partijleider-burgemeester van Peking tot zestien jaar gevangenisstraf, en de ontrafeling vorig jaar in de stad Zhanjiang van wat tot nu toe het grootste smokkel- en corruptieschandaal van China was. Zes mensen werden toen ter dood veroordeeld.

De door de overheid gecontroleerde media besteden weinig of geen aandacht aan het nieuwe schandaal. De partij is immers bang dat onthullingen over corruptie op zo'n grote schaal haar niet zullen baten, maar schaden. Over de omvang van de corruptie spreekt de Nationale Rekenkamer duidelijke taal: vorig jaar hebben veile overheidsfunctionarissen 33 miljard gulden opgestreken.

Het grootste schandaal dat de Rekenkamer aan het licht bracht, betreft de verduistering van 1,3 miljard gulden door veertien functionarissen van het Drieklovendam-project, over de bouw in de rivier de Yangtzé van de grootste stuwdam van de wereld. Het gestolen geld maakte 12 procent uit van een fonds voor de hervestiging van 1,2 miljoen mensen. Zij wonen nu nog in het gebied dat door het ruim vijfhonderd kilometer lange stuwmeer van de dam onder water komt te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.