Smakelijke Hollandse mormels

We kunnen er niet vaak en lang genoeg over aan uw kop zaniken: in de wereld van groente en fruit is niks wat het lijkt....

Sylvia Witteman

Dat laatste geldt trouwens ook voor mensen. De groenteboer om de hoek bijvoorbeeld. Voor zijn kleine, volle winkeltje had hij een grote kist aardbeien staan, die net zo weinig charme hadden als hij zelf : pips, bobbelig en grillig gevormd, met hier en daar zelfs een groenig zweem. 'Het zijn Hollandse', prees hij zijn waar, met een knik naar het deerniswekkende fruit. 'Ja, nou, dat kan nooit wat wezen, zo vroeg in het seizoen', zei ik sjagrijnig, en beperkte mijn bestelling tot een lullig trosje bananen en een kilo aardappels.

Terwijl hij een en ander afwoog raakte ik verzonken in het fraaie etiket van een doos dadels, en verloor daardoor het zicht op mijn kinderen. Toen ik weer bij mijn positieven kwam was het, zoals gewoonlijk, te laat: ze stonden zich uitgebreid aan de de gelaakte vruchten te vergrijpen, mijn oudste nog enigszins besmuikt achter haar mouw, de middelste smakkend met open mond en de jongste had zelfs al de zakken van zijn jekkertje volgepropt, waarschijnlijk om thuis ook nog wat te hebben. Ik schatte de schade op een pond, en wilde al aan 't vergoeden slaan, maar dat wees de brave middenstander af. 'Proef er nou zelf óók eens een', zei hij. En verdomd: ze waren heerlijk. Sindsdien haal ik dagelijks een zak vol van die smakelijke mormels. Suiker hoeft er niet op, maar met sabayon zijn ze nóg lekkerder.

Maak de aardbeien schoon, snijd ze in stukken en doe ze in vier kommetjes of coupes. Doe de dooiers in een glazen kom met de suiker, vanillesuiker en geraspte schil. Klop dit met een garde of mixer (geen staafmixer) tot het spul wat dikker en bleker wordt, zet de kom op een pan met een bodempje kokend water, (au bain marie dus) zorg dat de bodem niet in het water hangt. Klop gestaag door en giet intussen scheut voor scheut de wijn erbij en daarna de port. Blijf kloppen tot alles lauw, dik en schuimig is. Giet het mengsel over de aardbeien en dien onmiddellijk op.

Sylvia Witteman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden