Smachtende vrouw moet koekjes bakken

Bent u ook zo'n jonge, sterke, zelfbewuste, aantrekkelijke, hoogopgeleide, alleenstaande en op liefde en seks beluste carrièrevrouw? Zo'n vrouw van wie iedereen denkt dat haar antwoordapparaat voortdurend volstaat met boodschappen van oververhitte mannen die u uitnodigen voor een diner op hun jacht in de Middellandse Zee?...

RAOUL DU PRE

Terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet waar is, omdat u nóóit eens door mannen wordt gebeld? En als u wel wordt gebeld, dat altijd gebeurt door een nerd, die zich 's morgens, nadat u toch maar met hem in bed bent gedoken, ineens niets meer kan herinneren van de complimentjes die hij u gisteravond maakte? Zo iemand die bovendien vergeet om u in de dagen daarna te bellen, zodat u baalt omdat u weliswaar helemaal niet op hem zit te wachten, maar zich er toch aan ergert dat hij er net zo over denkt?

Hebt u het, kortom, als jonge vrouwelijke vrijgezel helemaal niet zo leuk en makkelijk als de buitenwereld u voortdurend wil aanpraten? Lukt het maar niet om enthousiast te zijn over het feit dat u single bent? Wordt u er zelfs depressief en nijdig van?

Dan is er nu eindelijk een boek waarin u alles over uw problemen kunt lezen. Met In je eentje (De Boekerij, f 20) zet de Deense schrijfster Marianne Eilenberger in één klap een heel nieuwe therapiebehoevende doelgroep op de kaart: jonge leuke alleenstaande vrouwen die het vreselijk vinden om alleen te zijn.

En vreselijk is het. Dat komt vooral door de omgeving van de jonge leuke alleenstaande vrouw. Die bestaat voornamelijk uit mensen met leuke partners, die hele zondagen liggen te vrijen, alleen maar etentjes organiseren voor andere stellen en de jonge leuke alleenstaande vrouw hoogstens een keertje uitnodigen op de koffie, om dan meewarig te luisteren naar haar avonturen met de meest recente nerd. Maar meestal word je als jonge leuke alleenstaande vrouw helemaal nergens meer uitgenodigd, omdat de vrouwelijke helft van het bevriende stel altijd bang is dat jij met haar man onder de lakens kruipt.

Eilenberger weet er wel wat van, want ze is zelf single. Ze heeft een column over liefde, seks en single-zijn in één van de grootste landelijke dagbladen in Denemarken. In je eentje heeft daar wekenlang de bestsellerlijsten gedomineerd.

Gelukkig klaagt Eilenberger niet alleen, ze geeft ook tips. Want je hoeft als leuke jonge alleenstaande vrouw natuurlijk niet bij de pakken te gaan neerzitten. Je kunt het jezelf ook naar de zin maken. Als je graag koekjes bakt, bijvoorbeeld, maak dan een heel bakblik vol voor jezelf. In je eentje koekjes eten is nog steeds niet verboden.

En als je van dansen houdt maar liever niet alleen naar de disco gaat en al je vrienden zijn met hun partner op vakantie of liggen te vrijen, ga dan in je huiskamer dansen. En kun je je geen groter geluk voorstellen dan van zaterdagnacht tot maandagmorgen in bed te liggen telefoneren - doe dat dan.

'Ha, hoor ik hier en daar al verbitterd roepen', schrijft Eilenberger, 'wat heb ik daaraan als ik niks anders wil dan in de armen van een man liggen die me verliefd aanstaart?' Dan kun je twee dingen doen. 'Of je gaat naar huis en bekijkt voor de spiegel je striae en cellulitis en je leest de liefdesbrieven van de vorige stukgelopen relatie nog eens aandachtig over, luisterend naar de blues en zwelgend in zelfverachting. Of je roeit met de riemen die je hebt.'

En misschien scheelt het als je weet dat er nog vreselijker dingen zijn dan jong, leuk en alleenstaand zijn. Wat te denken van al die mannen die je ongelovig aanstaren als je zegt dat je als jonge leuke alleenstaande vrouw nergens een leuke man kunt vinden met wie je graag zou willen ontbijten en die dan uitroepen: 'Dat komt doordat jullie veel te kieskeurig zijn.'

Dat zijn allemaal mannen die ooit door een jonge leuke alleenstaande vrouw zijn afgewezen. En dat is natuurlijk nóg vreselijker.

Raoul du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden