Smaak van zeewiertagliatelle is verrassend neutraal

In deze rubriek worden gezondheid en duurzaamheid van voedingsmiddelen bekeken.

Zeewiertagliatelle. Beeld
Zeewiertagliatelle.Beeld

Zeewiertagliatelle? Is dat pasta?

Strikt gezien niet. Het zijn de meterslange, lintvormige bladeren van een zeewiersoort, himanthalia elongata oftewel zeespaghetti. Deze 'linten' worden afgesneden en gedroogd. Ze lijken dan op groengrijze tagliatelle.

Is het gezond?

Volgens producent Seamore is de pasta 'goed voor ons, goed voor de planeet, biologisch, glutenvrij, veganistisch, calorie- en koolhydraatarm'. Glutenvrij is nogal wiedes. Gluten zitten alleen in granen. Gewone pasta, dus zonder ei bereid, is ook veganistisch. Koolhydraatarm en glutenvrij is alleen interessant voor koolhydraatangstigen die geen brood, aardappelen of gewone pasta eten. Het is niet per se gezonder. Bovendien is maar pakweg 1 procent van de bevolking overgevoelig voor gluten.

Zeewiertagliatelle

Prijs: 100 g I sea-pasta euro 4,95 (4 porties)
Oordeel: ****
Verkrijgbaar: AH, Plus

En caloriearm?

Een portie gekookte zeewierpasta bevat maar 45 calorieën, een portie volkorenpasta ongeveer 260. Bovendien vult de zeewierpasta toch redelijk goed doordat er veel vezels in zitten.

Maar is het nu gezonder dan gewone volkorenpasta?

In grote trekken verschilt de voedingswaarde niet zoveel. Seamore claimt een hoog vitamine-C-gehalte omdat de pasta langzaam wordt gedroogd. Maar dat is onwaarschijnlijk, zegt het Voedingscentrum. Bij langzaam drogen verdwijnt er juist meer vitamine C. Vitamine C zit alleen in vochthoudende voedingsmiddelen (en dus ook niet in gewone pasta). De zeewiertagliatelle bevat wel meer vezels, jodium en calcium. Vooral mensen die geen brood of vis eten krijgen snel te weinig jodium.

Is het erg zout?

In de zeewiertagliatelle zit ruim 9 procent zout, zo'n 2 gram per portie. Dan kom je snel aan je dagelijkse maximum van 6 gram zout. In gewone pasta zit nauwelijks zout. Maar dat zout spoel je er grotendeels af als je de pasta weekt en kookt, zegt Seamore.

Is het zeewier echt 'biologisch'?

De term 'biologisch' is beschermd. Vroeger kon hij alleen worden gebruikt voor landbouwproducten. Maar voor zeewier, zowel gekweekte als wilde, zijn extra Europese regels opgesteld. De zeewiertagliatelle voldoet daaraan.

En hoe zit het met 'goed voor de planeet'?

Er is voor wild zeewier geen extra water, kunstmest of bestrijdingsmiddel nodig. Maar om te bepalen hoe duurzaam het echt is, moet je meer weten, zoals de benodigde energie voor oogsten, drogen en vervoeren, zegt milieuadviesbureau Blonk Consultants. Seamore is wel goed bezig. Ze oogsten telkens maar 15 procent van het zeewier. Volgens wetenschappers van Wageningen Universiteit heeft deze hoeveelheid geen nadelige invloed op het zeemilieu en de biodiversiteit. Seamore wil ook zeewier gaan kweken en werkt daarvoor al samen met de duurzaamheidskeurmerken voor vis, MSC (wilde vis) en ASC (kweekvis).

Hoe smaakt het?

De slierten ruiken behoorlijk vissig als je ze kookt. Daarna is de smaak verrassend neutraal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden