LezersbrievenDinsdag 6 augustus

Sluit discriminatie uit door afkomst niet te koppelen aan het taalniveau van burgers

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 6 augustus

Mensen doen aangifte tegen PVV-partijvoorzitter Geert Wilders op het politiebureau in Utrecht in 2014.  Beeld Julius Schrank
Mensen doen aangifte tegen PVV-partijvoorzitter Geert Wilders op het politiebureau in Utrecht in 2014.Beeld Julius Schrank

Brief van de dag: Koppel afkomst niet aan taalniveau

Onlangs werd ik uitgenodigd door de politie Hollands-Midden in Gouda voor het afleggen van een getuigenverklaring. Alles werd uitgetypt, geprint en vervolgens werd mij gevraagd alles rustig na te lezen alvorens akkoord te gaan en te tekenen. Standaard stond deze tekst vol met taalfouten, maar ik zweeg wijselijk. Tot ik tot mijn grote verbazing aan het einde van de tekst las: ‘Nederlands is niet mijn moedertaal, maar ik verklaar desondanks dat ik de taal voldoende genoeg beheers om deze verklaring te kunnen tekenen.’

‘Wat is dit nou?’, vroeg ik. De agent voelde gelijk aan dat er iets helemaal fout zat en begon hakkelend, met letterlijk het schaamrood op zijn kaken, uit te leggen dat hij er niks aan kon doen. ‘Het systeem voegt dat automatisch toe, omdat het heeft geregistreerd dat u van buitenlandse komaf bent.’

Beste Nederlandse politie, mijn naam is Rachna Karels. Ik ben als baby van acht maanden oud geadopteerd uit Bangladesh. Baby’s praten nog niet. Dus Nederlands is mijn moedertaal. Verder ben ik al bijna twintig jaar een tweedegraads bevoegd docente Nederlands, mijn beide ouders hebben samen in totaal zo’n vijftig jaar als docent en drs. Nederlands les gegeven.

Een vriendelijk verzoek aan de Nederlandse politie om eventuele discriminatie uit te sluiten, door afkomst niet automatisch te koppelen aan het taalniveau van burgers.

Rachna Karels, Gouda

Lachgas

Een lachgaswinkel is niet om te lachen – het is slecht voor het klimaat. Lachgas is namelijk behalve party-drug, ook een zeer sterk broeikasgas. Het heeft een bijna 300 keer zo sterk opwarmend effect op het klimaat als CO2. Als je lachgas gebruikt komt het ongewijzigd in de atmosfeer terecht. Voor een kick van een paar minuutjes draag je dus bij aan de klimaatcrisis, naast de gezondheidsrisico’s die je loopt.

De lachgasimport in Nederland stijgt sterk door het gebruik als partydrug (Ten eerste, 5 augustus). In de landbouw heeft men jarenlang hard gewerkt om de productie van lachgas uit mest terug te dringen ten behoeve van het klimaat. Dat is nu wel ruimschoots ingehaald door de behoefte aan korte kicks uit ballonnetjes.

Ko van Huissteden, onderzoeker broeikasgasemissies, Epse

Biodiversiteit

Bas Haring zet terechte vraagtekens bij de door ecologen beweerde relatie tussen biodiversiteit en productiviteit (Ten eerste, 3 augustus). Hij stelt dat hun wetenschappelijke mening, via allerlei bangmakerij, behept is met waardeoordelen. Maar geldt dat niet evenzeer voor Harings impliciete argument dat alleen al het voeden van 10 miljard mensen rechtvaardigt om biodiversiteit te offeren?

Meer voedsel heeft nog nooit geleid tot alleen minder honger, maar ook altijd tot nog meer mensen met hun honger naar vlees. Het zou mooi zijn als onze volksfilosoof blootlegde dat ook zijn keuzes met waardeoordelen te maken hebben. Arme biodiversiteit, was jij maar overal functioneel geweest nu je aan mooi zijn kennelijk niet genoeg blijkt te hebben voor Haring.

Jaap Schröder, landbouwkundige, Harderwijk

Nikabvrouwen

Ik ben het zo eens met René Cuperus over het boerkaverbod (O&D, 5 augustus). Cuperus verwijst naar Jan Jaap de Ruiter, die zegt dat de boerka is gerelateerd aan een islam die de democratie afwijst, die homo’s terug in de kast wil duwen. De islam van Saoedi-Arabië. Nu woon ik in Giethoorn en op de een of andere manier is Giethoorn een hotspot voor Saoedi-Arabiërs. Dus de nikab is een veel gezien verschijnsel hier. Zeker tijdens de tropische dagen van vorige maand was de tegenstelling groot. Bootjes vol mensen in zwemkleding en daartussen de bootjes met nikab-vrouwen. Een beetje macaber in mijn ogen, zo zwart, zo somber, zo buitengesloten.

Mieke Hulshof, Giethoorn

Middeleeuwen

René Cuperus denkt dat de boerka ons terugvoert naar de Middeleeuwen, U weet wel, de tijd waarop we alles projecteren wat ons nu niet bevalt. Maar de oudstbekende verboden tegen gezichtsbedekking dateren uit de Middeleeuwen. In 1390 was het in Haarlem verboden om met bedekt gezicht, of anderszins onherkenbaar, van huis te gaan op straffe van 1 pond en 2.000 stenen.

Wie omstreeks 1400 in Leiden zich schuldig maakte aan ‘wanderinghe bi der strate mit verdecte aensichten’, kreeg een boete van 18 schellingen. Dergelijke verboden waren algemeen – en vaak al veel ouder − in Europese steden en streken in de Middeleeuwen. Sociale controle als middel tot beschaving was de voor de hand liggende reden.

Maarten Müller, Castricum

Masturberen

Ik wil de domineeszonen, Leo en Paul Blokhuis, er op wijzen dat het masturberen van Onan geen zonde was (Zaterdag, 3 augustus). Hij zondigde niet omdat hij zijn zaad verspilde op de akker, maar omdat hij geen kind wilde verwekken bij de kinderloze weduwe van zijn broer Tamar: dat was wel een plicht voor de broers of de vader van de overledene, die hierdoor toch een nakomeling in zijn geslachtsregister kreeg.

Genesis 38: kostelijke humor. Een vrouw die voor haar recht vocht en ook kreeg. Nog nooit heb ik een dominee over dit verhaal een preek horen houden. Van preutsheid kun je de Bijbel zeker niet betichten.

Teuny van Wijngaarden, Harmelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden