Slechtste wijk om op te groeien is in Leeuwarden

De wijk Schieringen in Leeuwarden is de slechtste buurt voor opgroeiende jeugd in Nederland. In de wijk komen schoolverzuim, kindermishandeling, jeugdwerkloosheid en criminaliteit het meest voor. Dat blijkt uit het onderzoek Kinderen in Tel 2012 van het Verwey-Jonker Instituut in Utrecht.

Archieffoto uit de Diamantbuurt in Amsterdam Foto ANP

Rotterdam is koploper in de top 10 met vier wijken: het Oude Noorden (op plaats 2), Schiemond (4), Tarwewijk (5) en het Nieuwe Westen (10).

Den Haag heeft drie wijken in de top 10: Huygenspark (3), Schildersbuurt-Noord (6) en Oostbroek-Zuid (8). De slechtste wijk in Amsterdam, IJplein/Vogelbuurt, staat op plaats 19.

Grootste stijger is het Marswegkwartier in Zutphen. De wijk schommelde de voorgaande jaren nog rond plaats 175 en staat nu op de 12e plek. Ook de Indische buurt West en Landlust in Amsterdam, Mariaberg in Maastricht en Schiedam-Oost springen in het oog.

Het aandeel van de grote steden in de top 100 blijft onverminderd groot, maar is minder dan voorgaande jaren. Kleinere steden als Leeuwarden, Arnhem en Tilburg zijn juist in opmars.

Meer over