Slasoep met verse doperwtjes en munt

Wat doe je als het een maand achter elkaar regent en je hebt geen ark-bouwaspiraties, zó 2011 v.C. bovendien? Optie één: kruip met een fles rosé op de bank, draai de verwarming naar 25 graden en huur de Sissi-films, of naar keuze Bambi. Óf nodig de buurtkinderen uit voor pannenkoeken: als het meezit, is het gros toch met vakantie en je maakt goede sier bij de ouders. Bovendien wordt optie één zo weer extra aantrekkelijk en tussen de films door kun je de restjes beslag van de afzuigkap krabben. Maar je kunt natuurlijk ook heel Nederland doorcrossen, op zoek naar de favoriete terrasjes van Volkskrant-lezers, zoals ik de afgelopen weken heb gedaan.

Ingrediënten

Voor 4 personen:
gewassen bladeren van 1 krop sla (of batavia- of krulsla)
25 g boter
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 eetl. bloem
1 l groente- of kippenbouillon
150 g versgedopte erwtjes (of diepvries)
1 ei
150 ml slagroom
handvol gehakte verse munt
Het resultaat van deze terrassenmarathon leest u niet morgen, maar volgende week zaterdag in Intermezzo. En al dragen regen en ijskoude wijn om tien uur 's morgens - slechts ter beoordeling, ik wil niet dat u verkeerde ideeën krijgt! - niet bij aan het ultieme terrasgenot. Nederland blijkt bomvol fantastische terrassen, waar het zelfs met druilweer nog prima toeven is. Zoals in Scheveningen. Op Ameland. In Dordrecht. Met wijn én hete koffie. Of desgewenst chocolademelk.

Vanaf maandag wordt het eindelijk warmer, beloven ze. En zonniger. Dus hup, naar dat leuke loungeterras! Maar misschien kunt u het weekend nog iets maken dat de laatste restjes miezerigheid verdrijft: warme zomersoep. Overigens ook lekker met iets verwelkte sla.

Scheur de slabladeren in stukjes. Verhit de boter in een braadpan en smoor de ui met knoflook ca. drie minuten. Roer de bloem erdoor en schep vervolgens de sla erdoor. Voeg al roerend 800 ml bouillon toe, breng aan de kook en sudder de sla in ca. vijf minuten zacht. Kook intussen de erwtjes in de rest van de bouillon in 3-4 minuten zacht, schep ze uit de pan en bewaar ook de bouillon. Pureer de slasoep met een staafmixer en verdun hem, als je het nodig vindt, met wat doperwtenbouillon. Klop de eidooier los met de room. Breng de slasoep weer aan de kook, klop een opscheplepel hete soep door het roommengsel, herhaal, en roer het roommengsel door de soep in de pan. Meng op het laatst de erwtjes en munt door de soep, breng op smaak met zout en peper en eet met knapperig brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden