Slapen op stand in een boerderij

Nederland Bed & Breakfast..

Geen bord aan de weg, geen vlag voor het huis. Toch weten genoeg gasten de Bed & Breakfast Spaensweerd in Brummen te vinden. Of het nu via mond-tot-mondreclame gaat of via internet - de vier kamers in de monumentale buitenplaats uit de 17de eeuw zijn bijna altijd bezet.

Daar zijn redenen voor. Neem het uitzicht. Vanaf het dakterras van de IJsselsuite kun je de schepen op de rivier voorbij zien varen en Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, zien liggen. Beneden wentelen de uiterwaarden zich in de zon. Met wat fantasie kun je koningin Elisabeth (van wie het huis ooit was) met een parasol zien lopen in de parkachtige tuin.

Spaensweerd is een van de 150 luxe B & B's die zijn aangesloten bij stichting De Pronkkamer. Vaak zijn de historische woonboerderijen en monumentale huizen door de eigenaar verbouwd en ingericht. Zo ook Spaensweerd. Al vanaf 1984 is eigenaar Henk Hummelen ermee bezig, en nog is het huis niet af. Door de week is hij leraar, maar vanaf donderdag tot en met zondag speelt hij gastheer op zijn eigen kasteel, vertelt zijn plaatsvervangster.

Spaensweerd is een van de weinige buitenplaatsen in particulier bezit. Je kunt er officieel trouwen, in de tuin feesten en daarna rechtstreeks naar boven om een zachte duik te nemen in het kingsize bed van de IJsselsuite of in het bubbelbad. Badkamer en slaapkamer doen in afmeting niet voor elkaar onder.

De andere kamers zijn minder luxe, maar niet minder stijlvol. De inrichting van het huis is consequent in de stijl van de Franse koning Louis XVI. Alles is in de oude glorie hersteld en klopt tot in de finesses. Het huis is dan ook vaak het decor voor films en fotosessies. Deze dag loopt er een ploeg met kerstballen en –versieringen te sjouwen voor een decemberreportage in een of andere glossy.

Spaensweerd in Brummen is samen met Het Paradijs in Kerkwijk genomineerd voor de prijs die De Pronkkamer jaarlijks uitdeelt aan de B & B die het beste voldoet aan de kwaliteitseisen. En hoe prachtig Spaensweerd ook is, als de nadruk ligt op persoonlijke service gaat de prijs naar gastvrouw Eva van Velsen van Het Paradijs, die al eerder door het blad Reizen werd gelauwerd voor de beste B & B van Nederland. Naast een bijzondere geschiedenis of architectuur selecteert De Pronkkamer de huizen op authenticiteit, gastvrijheid, zorg voor onder meer het ontbijt en de algehele sfeer.

Dat laatste begint in Kerkwijk al direct bij de ontvangst om negen uur ’s avonds in het donker. Van Velsen rent voor ons uit over het grindpad van de historische boerderij in de Bommelerwaard, knipt het licht aan en zegt: ‘Ik laat jullie alleen, alles wijst zich vanzelf. Boven vinden jullie een verrassing. De gebruiksaanwijzingen liggen in de lades.’

Dan staan we in een huiskamer in Engelse stijl, met zeegras op de vloer. De gebloemde gordijnen zijn dicht. De knusheid en de warmte stralen ons tegemoet.

Een witgeschilderde trap leidt naar een slaapkamer met alles erop en eraan. Rechts bubbelbad en stoomdouche, links een slaapgedeelte met notenhouten meubels en dikdonzen dekbedden. Uit de klerenkast rollen badjassen en badslippers. Overal staan geurige zalfjes en oliën, boeken die je altijd al hebt willen lezen en bladen die doorgebladerd moeten worden. Zowel boven als beneden is er een tv, er is een gratis glaasje sterke drank, sigaren, een blad met koffie, thee, bonbons. Niets ontbreekt. Al snel zakken we diep weg in de weldaad.

‘Als je iets vergeten bent, moet je gewoon een kastje kunnen opentrekken’, verklaart de gastvrouw de volgende morgen. Ze is net terug van een tocht door Amerika. Ze zag zo’n dertig hotels. ‘De een doet dit goed, de ander dat, maar overal mis je die persoonlijke touch.’ De perfectie schuilt in de details, meldt iemand in het gastenboek. Het Paradijs is een geheim dat je eigenlijk aan niemand wilt vertellen maar lekker voor je zelf wilt houden, staat een paar bladzijden verder.

Van Velsen wil bij elke gast de suggestie wekken dat hij de eerste is. ‘In een hotel maakt een geopende koffer altijd een streep op een muur. Geen hoteleigenaar haalt het in zijn hoofd die weg te schilderen. Dat zou ik wel doen.’

Twee nachten moeten gasten eigenlijk blijven, vindt ze. ‘Dat zeg ik niet, hoor, want dan ben ik aan het verkopen. Maar een dag is te kort om van alles te kunnen genieten, ook van de omgeving.’ Ze houdt de beschrijving van haar B & B expres low key. ‘Dan is de verrassing des te groter.’

Het is duidelijk dat het Van Velsens grootste passie is om een ander te verwennen. Bij het ontbijt pakt ze flink uit. Ze dekt de kleine eettafel met een wit tafelkleed, een Engels servies en zilveren bestek. Daarop schildert ze een kleurrijk stilleven, met een pallet aan brood, vruchten, kaas en vlees . Alles verzorgd tot aan het kiwilepeltje , schreef een gast. ‘Ja, zo’n lepeltje koop je en daarna verdwijnt het in een la. Maar met een B & B kun je het allemaal gebruiken.’

Het is een uit de hand gelopen hobby, vindt Van Velsen, en dat moet het ook blijven. ‘Twee kamers is genoeg. Dat haal ik net. Als de een om 9.00 uur wil ontbijten, moet de ander om 9.10 beginnen.’

Bij een bruidspaar - er komen er vele - gaat ze helemaal los. ‘Heel erg fout, overal lichtjes, zelfs twee badeendjes als bruid en bruidegom.’ Maar niet alleen dan laat ze zich betrappen: de Italiaanse gasten die volgende week komen, krijgen hun eigen Italiaanse krant. Even geregeld via de distributeur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden