PostuumHet eeuwige leven: Sjraar Peetjes (1922-2019)

Sjraar Peetjens (1922-2019): ‘Hij had zoveel energie, en zong zo hard en zuiver’

Sjraar Peetjens was het gezicht van de Venlose vastelaovend. Maar voor de vele optredens kreeg hij nooit een cent. ‘Alleen af en toe een fles cognac’.

Sjraar Peetjens.

Hij was in 1959 de oorspronkelijke zanger van de smartlap Och waas ik maar beej mooder thoès gebleve. Alleen heeft Sjaard Peetjens nooit een cent verdiend aan het door Venlonaren Frans Boermans (tekst) en Will Kranen (muziek) geschreven nummer. Het grote geld ging naar Johnny Hoes die de rechten kocht en er in 1961 een Nederlandse versie van maakte: Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven’. Met 450 duizend exemplaren geldt die nog altijd als een de meest verkochte Nederlandstalige platen in de geschiedenis.

Sjraar Peetjens, de bekendste en oudste vertolker van Venlose vastelaovesliedjes, moest zijn geld verdienen met het manufacturenwinkeltje dat hij in het centrum van deze stad samen met zijn vrouw Ria Hermans exploiteerde.

Voorzanger

Later gingen ze ook cosmetica kopen. Piet Peters, zijn overbuurman die de laatste jaren voor hem zorgde, zegt dat hij ooit een parfumerie van zijn oom in Amsterdam had kunnen overnemen. ‘Maar hij bleef liever in Venlo.’ Op 27 januari overleed hij hier in een verzorgingshuis. Sjraar Peetjens werd 96 jaar oud. Het carnaval dat deze week weer losbarst, zal hij niet meer meemaken.

Peetjens was een van de vier kinderen van een Venlose huisschilder. Al op de lagere school werd zijn zangtalent ontdekt en werd hij voorzanger. Hij werd tenor en vormde voor de oorlog al een kwartet met zijn twee zussen alt en sopraan en broer bariton. Na de lagere school kwam hij terecht in het familiebedrijf. Hij zou schilderen tot hij in 1951 samen met zijn vrouw een winkel begon.

In 1946 had hij ook het zingen opgepakt. Vooral tijdens het carnaval trad hij op. Hij was zelf lid van de de Joekskemissie Jocus die zorgde voor de inhoudelijke programmering van de jaarlijkse carnavalszittingen. Behalve dat hij solo optrad maakte hij ook deel uit van twee groepen: De Hofzengers en De Straotzengers. In 1964 was hij de zanger van het eerste clublied van VVV: ‘hup hup hup VVV.’

Gastoptreden

Buiten carnavalstijd zong hij bij de Venlose Revue en trad op in opera’s en operettes. Peters: ‘Het was vrijwilligerswerk. Soms kreeg hij een fles cognac.’ Op zijn 56ste jaar besloot hij van de ene op andere dag een punt achter zijn zangcarrière te zetten. Vlak daarna kon zijn winkeltje de concurrentie met een nieuw winkelcentrum ook niet meer volhouden. Peetjens werd stadsarchivaris, wat hij tot zijn pensioen zou volhouden.

Pas eind jaren negentig maakte hij een comeback. Michael van der Grinten, leidsman van de Limburgse band Minsekinder, kwam hem bij toeval tegen. Hij was verbaasd dat Sjraar nog leefde, vertelde hij later in een voor de regionale omroep gemaakt tv-portret over Peetjens, met als titel Sjraar Peetjens, ein stum veur de iewigheid. ‘Ik had al twintig jaar niets meer van hem gehoord, terwijl ik al die platen nog had’, aldus Van der Grinten. Hij vroeg Sjraar voor een gastoptreden. ‘Hij had zoveel energie, en zong zo hard en zuiver of er niets veranderd was.’ In 2000 kwam er een cd: Sjraar Peetjens zingk met Minsekinder.

In 2006 had hij zijn laatste grote succes. As ik 84 bin, een bewerking van de Beatles-klassieker When I’m 64, van het album Serzjant Paeper’s Oeits Haos Sterre Band kwam nog in de Limburgse Top-tien. In het tv-portret uit 2015 hij was toen al 93 bleek hij nog een perfecte performer te zijn die alle nummers uit zijn hoofd kende en niets van zijn kenmerkende mimiek verloren had.

Peetjens overleefde zijn echtgenote, zijn twee zussen en zijn broer. Bij zijn dood schreef Minsekinder op Facebook: ‘U was een inspirator en icoon van de Venlose meziék. Weej hebbe eine geweldige tied met dich gehad. Bedank.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden