'Sjoers dood, ik dood. Klaar'

OM ziet gijzeling wethouder als aantasting kern democratische rechtsstaat...

Van onze verslaggeverMenno van Dongen Menno van Dongen

almelo Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag 17 jaar celstraf geëist tegen Ahmet O. (42). De Almelose horecaondernemer wordt verdacht van gijzeling van wethouder Bert Kuiper en vier ambtenaren in het gemeentehuis in juni 2008.

De gijzeling was het sluitstuk van een conflict tussen O. en de gemeente Almelo over de horecavergunning van zijn grand café. Hij stelt dat ambtenaren hem voorspiegelden dat alles goed zou komen, waardoor hij in een vroeg stadium veel geld investeerde. Toen de gemeente de vergunning weigerde, werd hij woedend.

De daad van O. moet zwaar worden bestraft omdat hij de kern van de democratische rechtsstaat heeft aangetast, zei de aanklager. ‘Door zijn actie ontstaat het risico dat lokale bestuurders zich niet langer vrij voelen om hun rug recht te houden.’

O. staat ook terecht wegens brandstichting. Hij overgoot vlak voor de gijzeling zijn café met benzine, waarna naar zijn zeggen kortsluiting is ontstaan.

In verwarde staat, met verschroeid haar, reed O. naar het stadhuis. Daar eiste hij op hoge toon een gesprek met wethouder Anthon Sjoers, die hij verantwoordelijk houdt voor zijn problemen. Toen de wethouder niet aanwezig bleek, pakte de verdachte twee halfautomatische pistolen uit zijn broekband en liep hij een willekeurige kamer binnen.

‘Sjoers dood, ik dood. Klaar’, zei de ondernemer volgens de aanwezigen. Hij ging met zijn vinger op de trekker bij de deur zitten en weigerde hen ruim vijf uur lang te laten gaan. Meerdere ambtenaren voelden zich gedwongen in een prullenbak te plassen.

Na onderhandelingen met de politie, die weigerde Sjoers naar de kamer te sturen, gaf O. zich over. Hij omhelsde wethouder Kuiper en bood zijn excuses aan.

Volgens advocaat Cees Korvinus is O. een hardwerkende ondernemer die door willekeur en vriendjespolitiek tot wanhoop is gedreven. Hij acht gijzeling en poging tot moord niet bewezen en stelt dat O. zichzelf ten tijde van het drama niet in de hand had.

‘De eis is volstrekt onredelijk. Mijn cliënt heeft niemand een haar gekrenkt. Hem wordt verweten dat hij de democratie aantast. Maar dat gevaar creëer je als je zo optreedt als deze gemeente.’

De ambtenaren die hij heeft gegijzeld noemen het in hun ‘slachtofferverklaring’ pijnlijk dat O. door sommigen wordt gezien als het slachtoffer in deze zaak. ‘Dat is de wereld op zijn kop.’

Het OM stelt dat O. enkele weken voor de fatale dag wapens kocht en bij bekenden zinspeelde op het doden van Sjoers. Een horecaondernemer vertelde de politie dat hij zich bedreigd en afgeperst voelde door O., die in 2004 is veroordeeld voor bezit van een pistool.

Volgens het OM gebruikte O. de gemeente als excuus: hij probeerde zijn eer te redden door ambtenaren de schuld te geven van zijn aanstaande faillissement.

De rechtbank, die 28 oktober uitspraak doet, gaf de verdachte het het laatste woord. Via zijn tolk bood hij zijn excuses aan. ‘Maar dit is alleen gebeurd omdat de gemeente me onrecht heeft aangedaan. Ik wilde niemand gijzelen of vermoorden. Ik wilde wethouder Sjoers alleen een hand geven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden