Weblog

Singles, stop met eten weggooien!

Alleenstaanden en jongeren verspillen veel voedsel. Zonde, vonden studenten van de Fontys Hogeschool uit Eindhoven. Zij bedachten een kookboek met eenpersoonsrecepten voor twee dagen.

Maartje Duin
Studenten Thyrza Band (midden) en Levi Duijkers (r) houden een kookdemonstratie in de Plus in Woensel. Beeld Io Cooman
Studenten Thyrza Band (midden) en Levi Duijkers (r) houden een kookdemonstratie in de Plus in Woensel.Beeld Io Cooman

De ene dag kipfricassee, de andere dag een kerrieschotel met vruchten. De ene dag een vegetarische shoarmaschotel, de andere dag een omelet met witte bonen in tomatensaus. De ene dag risotto met scampi's, de andere dag Thaise rode curry. Met dit soort recepten willen zes studenten small business en retail management van de Fontys Hogeschool Eindhoven voedselverspilling onder studenten en alleenwonenden tegengaan. Uitgangspunt van hun kookboek 'Lekker alleen': met dezelfde ingrediënten twee totaal verschillende maaltijden op tafel zetten.

Het idee kwam voort uit haar eigen frustratie, vertelt Thyrza Band (21). 'Als student merkte ik dat de porties in de supermarkt niet afgestemd zijn op één persoon. Er bleef altijd wel een halve zak sla over, of een halve avocado. Vaak dacht ik: ik gebruik het morgen wel weer, en dan gooide ik het alsnog weg. Vlees kocht ik om die reden al helemaal niet. En producten die wel in eenpersoonsporties te koop waren, zoals aardappels, kostten bijna evenveel als een zak voor twee of drie personen.'

Voor wie de 'kliekjescommercial' van SIRE heeft gemist: voedselverspilling is een probleem in Nederland. Gemiddeld gooien we 50 kilo per jaar aan voedsel weg, zo'n 150 euro. Eenpersoonshuishoudens, jongeren en gezinnen met kleine kinderen zijn de grootste boosdoeners. Bij de mensen die in hun eentje eten, komt dat deels door de grootte van supermarktverpakkingen, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. 44 procent van de alleenwonenden vond die te groot, 40 procent zei om die reden wel eens eten weg te gooien.

'Het geeft mensen een rotgevoel en ze vinden het zonde van het geld', merkte Levi Duijkers (20). Met zijn medestudenten nam hij enquêtes af onder 270 Eindhovense studenten en alleenstaanden. Ook daaruit bleek dat het probleem vooral onder jongeren speelde. 'Waar ouderen door de jaren heen zo hun foefjes hebben gevonden - een diepvries, goed plannen - zien jongeren geen andere oplossing.'

Halve krop andijvie

Er zijn bedrijven die inspelen op het probleem. Hello Fresh bezorgt wekelijks een kratje met ingrediënten bij mensen thuis. Claudia van den Heuvel (21): 'Maar dan moet je op maandag al weten wat je op zaterdag gaat eten. Als student ga je in het weekend naar je ouders, en eet je tussendoor nog eens met vrienden.' Een Amsterdams concept als Bilder & de Clercq - dagelijks een recept met afgepaste porties - is veel te duur voor studenten. En het kan nog wel even duren voor de verpakkingsloze winkel zijn deuren in Eindhoven opent.

Actievoeren tegen supermarkten vonden de studenten meer iets voor een belangengroep. Als jonge ondernemers bedachten ze een kookboek voor de schappelijke prijs van 9,95 euro. Bij de Plus in Woensel werd het met gejuich ontvangen door filiaalmanager Bob Mulder (31). Zijn supermarkt probeert heus op de behoeften van eenpersoonshuishoudens in te spelen, vertelt hij. 'Als iemand een halve krop andijvie wil, krijgt hij die. Ook al raak ik die andere helft dan moeilijker kwijt.'

Temidden van 'onze gele en blauwe vrienden', zoals Mulder zijn concurrenten noemt, wil hij zich onderscheiden op duurzaamheid. Maar alle producten in kleine porties aanbieden, daarvoor is simpelweg geen ruimte. 'We bedienen zoveel verschillende doelgroepen. We hebben halal vlees voor de moslims, suikervrije producten voor de mensen met ouderdomssuiker. Voor de eenpersoonsverpakkingen beperken we ons tot de populairste producten. Die blijven relatief duur, want voor minder inhoud heb je dezelfde verpakkingskosten.'

null Beeld

Deel uw kliekjesrecept, win een kookboek!

Hoe zet u met dezelfde ingrediënten twee totaal verschillende maaltijden op tafel? Deel uw dubbelrecept voor één persoon op de Facebookpagina van de Single Issue Partij. De drie beste inzendingen worden beloond met een exemplaar van ‘Lekker Alleen’.

In deze buurt, met veel lage inkomens, zullen alleenwonenden dan wel vaak twee dagen achter elkaar hetzelfde eten, gokt Mulder. Met 'Lekker Alleen' hoeft dat niet meer. De komende weken mogen de studenten hun product met kookdemonstraties in de winkel presenteren. 'En als het goed loopt, kunnen we het misschien via het hoofdkantoor nog wat groter aanpakken.' Van de eerste oplage van 350 zijn er in een week al 100 verkocht.

Lees ook:

Zijn singles een ramp voor het milieu?

Alleenstaande mannen op leeftijd moeten leren koken

undefined

Single Issue Partij

Nederland telt steeds meer alleenwonenden. Als lijsttrekker van de Single Issue Partij blogt journalist, radiomaker en ervaringsdeskundige Maartje Duin over hun leven.

Praat 13 april in De Balie mee over de vraag: houdt de politiek genoeg rekening met alleenstaanden? Met econoom Bas Jacobs, ChristenUnie kamerlid Carola Schouten en Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden