'Sin City' en 'Guernsey' beste films van 2005

De Nederlandse filmjournalisten hebben de grimmige Amerikaanse stripverfilming Sin City gekozen als beste film van 2005. Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) woensdag bekendgemaakt....

De gedeelde tweede plaats was voor Mysterious Skin (een confronterendeaanklacht tegen kindermisbruik), de Japanse quasi-documentaire Nobody Knowsen de absurd-tragische liefdesgeschiedenis Bin-jip uit Zuid-Korea. Devierde plaats was voor Crash, een indringend epos over het racisme in deAmerikaanse samenleving.

De critici kozen Guernsey van Nanouk Leopold als beste Nederlandse filmvan het jaar. Het verhaal over een vrouw van wie het leven verandert nadatze getuige is geweest van een zelfmoord oogstte eerder dit jaar veel succesop het Filmfestival van Cannes.

De tweede plaats was voor de familiefilm Het Paard van Sinterklaas vanMischa Kamp, de derde voor het terrorismedrama Paradise Now van HanyAbu-Assad. Guernsey werd door meer dan de helft van de filmjournalistengenoemd als beste Nederlandse film van het jaar.

De KNF is het contactorgaan van de Nederlandse filmjournalisten. Bijde vereniging zijn filmcritici van alle media aangesloten: van deVolkskrant tot NRC Handelsblad en de Gaykrant. Eerder werden Gegen dieWand (2004) en Finding Nemo (2003) uitgeroepen tot films van het jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden