Simpel en traditioneel Italiaans

Met hoeveel omwegen kan een boek tot stand komen? We hebben het vandaag over de Nederlandse vertaling van een oorspronkelijk in het Frans verschenen uitgave van een in Italië geboren kookschrijfster, Laura Zavan....

Henrico Prins

Op het boek van Zavan, die tegenwoordig in Parijs voornamelijk de kost verdient als receptenschrijfster voor damesbladen, is wel iets aan te merken. Het belangrijkste is dat haar recepten nogal traditioneel zijn, nogal simpel ook – en al kun je daar op zichzelf misschien niet veel op tegen hebben, dat het hier en daar ook ontbreekt aan nauwkeurigheid, is al een vervelender probleem.

Als je op de proppen komt met het honderdduizendste boek over de Italiaanse keuken, moet je toch iets bedenken waarin al die andere boeken tekortschieten. En warempel: er zijn ook dingen aan Mijn Little Italy die heel erg in orde zijn. Het kloeke formaat, de vormgeving en de fotografie bijvoorbeeld. Nog een pluspunt is Zavans aandacht voor de producten, de ingrediënten die in haar keuken van pas komen.

Een klassieker dan maar: gegrilde aubergines met tomaat en mozzarella, voor 6 personen. Maak daarvoor eerst zelf tomatensaus door 1 stengel bleekselderij, 2 wortels, 1 ui en 3 tenen knoflook fijn te snijden en in een scheut olijfolie zachtjes aan te bakken. Doe er de inhoud van een blik gepelde tomaten bij; knijp of snijd de tomaten fijn; laat een half uur sudderen en maak op het laatst af met zout en peper.

Snijd 4 aubergines in plakken van een halve centimeter dik. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met wat zout. Gril ze een paar minuten – houd de kleur in de gaten – en draai ze om, bestrooi ze met oregano en gril ze nog een minuut.

Doe op elke plak een eetlepel tomatensaus, een blaadje basilicum, een plakje mozzarella en wat geraspte parmezaan. Maak daar eventueel weer stapeltjes van; gratineer die vervolgens in de oven (200 graden) om de kaas te laten smelten.

Henrico Prins

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden